Wednesday, May 20, 2009

Penjelasan Dari Pejabat PKWR - ADUN Merbau Pulas

Salam`
Sebenarnya saya bukan pembela tapi sebagai penegak dan pencinta kebenaran .Moga isu yang dilemparkan bkn menjadi suatu tohmahan serta fitnah yang boleh meracuni fikiran rakyat dan memberi kesan negatif kepada saf pimpinan PAS amnya, YB Ashah khususnya.1- Pengubahsuaian Rumah YB . Sebenarnya tidak menjadi satu kesalahan untuk sesiapa saja yang ingin membina atau mengubahsuaian rumah hatta untuk pemilikan harta biar pun dia adalah seorg Exco, YB, guru, penoreh getah atau petani. Yang penting, wang yang di perolehi itu adalah kepunyaannya MUTLAK. . Kita tidak ada hak untuk mempertikaikan keinginan seseorg untuk membuat apa saja yang dikehendaki.
Dalam kes ini, sekiranya Tuan adalah penduduk yang menetap di sekitar kawasan DUN Merbau Pulas, adalah dinasihatkan supaya datang sendiri ke rumah YB untuk meninjau keadaan sebenar rumah itu. Sudah pasti akan terjawab kesemua persoalan yang berlegar didalam “kepala otak” tuan termasuk kos pembinaannya. Janganlah hya melihat dari luar dan ambil photo jarak jauh serta mendengar berita2 dari sumber yang entah kesahihanya.(Dikatakan atap genting tetapi yang sebenarnya cuma atap zink ---- tu pun dah tak betul). Lebih dahsyat lagi terus melemparkan fitnah2 serta tohmahan yang menyatakan penyalahgunaan wang rakyat. INI TIDAK BENAR SAMA SEKALI.
Tujuan asal penambahan rumah ini adalah untuk membina satu ruang untuk dijadikan pejabat PKWR. Alasannya ialah untuk memudahkan orang ramai datang berjumpa dengan YB serta segala aduan- yang diberi dapat dipantau dan disemak dengan kadar segera.Yang ingin saya tekankan disini keputusan untuk membina pejabat PKWR bersebelahan kediaman YB telah diputuskan dalam mesyuarat PKWR dan tidak ada sebarang perutukan wang yang diluluskan untuk tujuan pembinaan ini. Jadi mana bukti wang PKWR telah digunakan? Apa yang lebih menyedihkan, masih ada suara2 sumbang diluar dan didalam jemaah PAS sendiri yang lantang melontarkan berbagai fitnah yang tidak berasas hingga mencemar nama baik parti. Janganlah kita menjadi gunting dalam lipatan , api dalam sekam.
2. Pejabat PAS Kawasan dan PKWR Jangan kita lupa sejarah asal pemilikan bangunan pejabat yang terletak di Klg Lama yang kononnya dikatakan Pejabat Pas Kawasan yang pada asalnya adalah milik bangunan Muslimat PAS kawasan Pdg serai. YB sendiri merupakan salah seorg pemegang amanah untuk pemilikan bagunan dan telah meguruskannya tanpa sebarang masalah yang timbul. Pertikaian Pejabat PKWR di bangunan ini tidak sepatutnya ditimbulkan sebagai satu isu . Malah ianya dipersetujui oleh AJK Pas kawasan Padang Serai. Buktinya sudah setahun lebih PKWR beroperasi dan mengapa sekarang baru timbul ketidakselesaan?.Sebenarnya, tiada wang perutukan khusus untuk membina pejabat PKWR dari kerajaan negeri. Semua wang peruntukan ADUN telah dikembalikan dan diagih-agihkan kepada rakyat sehinggakan ada ketikanya YB sendiri terpaksa mengeluarkan sebahagian daripd wang gajinya untuk menampung perbelanjaan di PKWR..
3. Penyelewengan YB Merbau Pulas & Perangai buruk. Lidah manusia tidak bertulang, sehingga mampu berucap demi untuk melepaskan geram & dendam kesumat. Oleh kerana tidak takut atas apa yang diucapkan, apatah lagi ucapan itu mampu menarik perhatian serta dapat mempengaruhi pemikiran orang lain. Ianya terbukti suatu FITNAH maka tunggulah kemurkaan Allah yang pasti suatu hari kita akan berhadapan denganNYA serta kita dipertanggungjawabkan atas fitnah yang kita sebarkan. Amin.Secara umum ,YB Aisyah merupakan salah seorg pemimpin yang amat dihormati di sekitar Merbau Pulas dan Kedah amnya. Sbg Exco Kebajikan, beliau disegani dan disukai oleh semua lapisan masyarakat baik Melayu , Cina, India dan Siam. Segala permasalahan rakyat didengari dan terbukti sudah kepimpinan beliau di Merbau Pulas amat dirasai oleh segenap lapisan masyarakat .Sebagai satu contoh beliau sanggup korbankan kepentingan peribadi dan lebih mengutamakan hal-hal rakyat dalam apa bentuk masalah rakyat baik sakit deman, kematian, ribut serta banjir..
Persoalannya, mampukah kita utuk menyengkang mata serta mengharung kesejukan pukul 2-3 pagi serta bertemankan hujan untuk turun ke padang bersama-sama untuk merasai keperitan rakyat…? Itulah YB Ustazah Siti Ashah - ADUN Merbau Pulas.
Wassalam.

Sazali Sudin
Pengerusi PKWR Merbau Pulas.

1 comments:

mizi said...

Terima kasih cikgu sazali....
http://www-mizi.blogspot.com

Post a Comment