Tuesday, October 28, 2008

Rumah Terbuka Aidil Fitri ADUN Merbau Pulas- YB ustazah Siti Ashah Hj Ghazali

Selamat Menonton !!!!

YB Ustazah Ashah Hj Ghazali, Exco Kerajaan Negeri Kedah bersama dengan Timbalan Speaker DUN kedah YB Ust Abd Ghani Ahmad tmenunjukkan keperihatiann dan simpati serta menyampaikan sumbangan kepada mangsa kebakaran di Jitra.

Terbitan Harian Metro- Banjir Semakin Surut

Sunday, October 26, 2008

Banjir Makin Surut
Dipetik daripada harian Metro – 26 Okt 2008
ALOR STAR: Keadaan banjir di negeri ini semakin pulih apabila 455daripada 905 keluarga dibenarkan pulang ke rumah masing-masing,manakala selebihnya masih menumpang di pusat pemindahan banjir,semalam.
Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kedah, Zulkifli Ramli,berkata setakat jam 3 petang sebanyak 14 pusat pemindahan ditutup,termasuk di Kota Star, Pokok Sena, Kubang Pasu, Padang Terap, BandarBaharu dan Kulim.
Menurutnya, jumlah mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan bagidaerah Alor Star juga berkurangan daripada 904 orang kepada 855 orang,manakala sebanyak 215 orang mangsa dibenarkan pulang di Kubang Pasu.
"Bagi daerah Pendang dan Bandar Baharu pula, jumlah mangsa yang kiniditempatkan di pusat pemindahan masih sama seperti semalam (kelmarin)iaitu 226 orang di Pendang dan 18 orang di Bandar Baharu," katanya.
Katanya, hanya 87 orang masih ada di pusat pemindahan di daerah Yan,manakala mangsa lain dibenarkan pulang kerana keadaan banjir semakinpulih.
Tinjauan di beberapa kawasan mendapati paras air sungai semakin surutapabila keadaan cuaca cerah dan bertambah baik, menyebabkan ramaimangsa banjir dibenarkan pulang ke rumah.
Posted by Warta Darul Aman Daily at 5:50 PM

0 comments:

Sunday, October 26, 2008

ISU BANJIR TV3- KENYATAAN AKHBAR DARI PEJABAT MB....PENTING

Thursday, October 23, 2008

ISU BANJIR TV3 - KENYATAAN AKHBAR DARI PEJABAT MB...... PENTING
Kepada;Semua Ketua BiroMedia cetak/eletronik 23 Syawal 142923 Oktober 2008
Assalamualaikum / Salam Sejahtera
KENYATAAN AKHBAR
Saya amat bersimpati dengan siaran TV3 melalui Buletin Utama bertarikh22 Oktober mengenai berita banjir di Kedah kerana pemberitanya gagalmendapatkan sumber yang tepat untuk dijadikan bahan berita.
Jika berita yang tidak tepat disiarkan, maka berita itu adalah sesuatuyang boleh digolongkan sebagai:
1. Berita berniat jahat untuk memburukkan imej Kerajaan Negeri Kedah2. Berita yang berunsur memburukkan tokoh atau individu tertentu.3. Atau ia hanyalah imiginasi atau angan-angan pemberita tersebut.
Kerajaan Negeri melalui Pejabat YAB Menteri Besar sejak 21 Oktobertelah memulakan lawatan serta menyampaikan sumbangan di Kuala Nerangdan Dun Anak Bukit khususnya.
Pada 22 Oktober, Setiausaha Politik YAB Menteri Besar, Encik Mohd.Sanusi Md. Nor telah melawat serta menyampaikan sumbangan sepertiberas, gula, minyak masak, lampin pakai buang bayi, tuala wanita,biskut dan beberapa keperluan lain di empat penempatan mangsa banjirdi Dun Anak Bukit, sebuah di Bukit Pinang dan tiga penempatan di DunGuar Chempedak.
Selain itu, lawatan dan sumbangan juga dibuat oleh Exco Kebajikan danWanita Kerajaan Negeri Kedah, Ustazah Siti Aishah Ghazali di ParlimenPadang Terap dan Pokok Sena.
Exco Kesihatan, Penerangan dan NGO, Dr, Ismail Salleh mengadakanlawatan dan sumbangan di sekitar Alor Mengkudu dan Adun Kubang Rotan,Encik Mohd. Nasir Mustafa atas sifat beliau selaku Setiausaha PASKawasan Kuala Kedah sentiasa memantau perkembangan banjir di Dun AnakBukit termasuk menyampaikan sumbangan berbentuk makanan.
Agensi-agensi kerajaan seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat, Penghuludan Majlis Ketua Kampung (MKK) juga telah mengadakan mesyuarat dantindakan susulan bagi memastikan proses menyalurkan bantuan danpertolongan berjalan dengan lancar.
Ini tidak termasuk bantuan kecemasan dan laporan semasa oleh pihakMADA, tentera, polis, JPAM dan beberapa agensi lain yang terlibat.
TV3 juga 'highlight' kan bahawa belum ada sumbangan kewangan diberikansetakat ini, bagi saya pemberita berkenaan amat tidak faham mengenaiprosedur sesebuah kerajaan baik Pusat mahupun negeri dalam konteksmenyalurkan bantuan kewangan.
Adalah amat mustahil selepas baru dua hari dilanda banjir kerajaanakan terus mengeluarkan sumbangan berbentuk kewangan memandangkankerajaan terpaksa melalui beberapa proses yang melibatkan JabatanKebajikan Masyarakat, Polis, MKK, Penghulu dan sebagainya.
Sedangkan mangsa Tsunami yang berlaku pada Disember 2004 lalu punsehingga kini masih ada yang belum mendapat pampasan sewajarnya,bagiamanapun jangka waktu empat tahun itu adalah terlalu lama.
Petikan ayat ' sebahagian besar Exco Kerajaan Negeri sedang berada diluar Negara ketika ini" juga mendedahkan berita tersebut hanya sebuahilusi pemberitanya.
Hanya dua anggota Exco yang berada di luar Negara dalam satu misimenarik pelabur ke Kedah, lawatan kerja mereka bermula sejak 19Oktober lalu, sementara banjir melanda kawasan mereka pada 21 Oktober.
Misi bantuan dan lawatan akan diteruskan sehinggalah semua mangsabanjir dapat pulang ke rumah masing-masing.
Sekian, terima kasih
Yang Benar
(MOHD. HELMI BIN MOHD. KHALID)Setiausaha Akhbar kepadaYAB Menteri Besar Kedah
Posted by Warta Darul Aman Daily at 3:29 PM 0 comments