Wednesday, April 7, 2010

Ribut musnahkan 200 rumahKUALA KETIL - Beberapa kawasan di sekitar sini digemparkan dengan kejadian ribut malam kelmarin sekali gus memusnahkan kediaman penduduk dan mengakibatkan kerugian kepada mangsa.

Kejadian ribut yang kelihatan seperti puting beliung itu memusnahkan 201 rumah berdasarkan laporan yang dibuat di balai polis dan pejabat daerah dan masih menunggu jumlah yang tepat mengenai kemusnahan yang dianggarkan mencecah 250 rumah.

Kebanyakan rumah mengalami kemusnahan bumbung yang terbang dibawa angin, manakala terdapat beberapa rumah yang musnah akibat dihempap pokok besar serta beberapa kereta turut menjadi mangsa ribut.

Kejadian itu berlaku sekitar jam 7.15 minit malam di mana angin yang kuat dan guruh beserta hujan lebat.

Sementara di Taman Desa Bidara, lebih 69 rumah dilanda ribut menyebabkan kerosakan teruk apabila sebahagian bumbung rumah diterbangkan angin dan air melimpah masuk dan merosakkan perabut rumah.

Seorang penduduk, Azimah Mohd Aziz,36, berkata, ketika kejadian, dia sedang memasak untuk persediaan makan malam.

“Saya terdengar bunyi guruh disusuli angin kuat kemudian berlari membawa anak masuk ke dalam bilik.

“Dalam sekelip mata saya melihat bumbung rumah terbang menyebabkan air hujan masuk dan merosakkan perkakas rumah,” katanya ketika ditemui di rumahnya semalam.

Dia berkata, ini kejadian yang paling buruk berlaku di taman itu kerana hampir keseluruhan rumah penduduk mengalami kerosakan teruk apabila bumbung diterbangkan angin.

“Air melimpah masuk ke dalam rumah menyebabkan banyak barang yang rosak kerana tidak sempat diselamatkan, bagaimanapun saya bersyukur tidak ada kecederaan berlaku,” katanya.

Zuraidah Md Zain,38, berkata, ketika kejadian dia berada di ruang tamu rumah dan terkejut apabila melihat bumbungnya tercabut berikutan angin yang kuat.

Menurutnya, angin kuat berlaku kira-kira 30 minit menyebabkan kenderaannya mengalami kerosakan apabila ditimpa sebatang besi setelah bumbung rumahnya terbang dibawa angin.

“Malah bumbung rumah diruang tamu dan dapur turut tercabut serta terjatuh ke dalam rumah menyebabkan banyak barangan yang rosak teruk,” katanya yang sudah membuat laporan polis di balai Pekan Kuala Ketil, pagi semalam.

Yap Yee Fook,70, berkata, ketika angin kuat itu, dia berada di luar rumah dan melihat awan mendung dan guruh..

“Saya melihat kelompok hitam berpusing dan menerbangkan bumbung rumah.

“Mujur ketika kejadian, tidak ada sesiapa di ruang dapur walaupun ruang itu musnah teruk dihempap kayu,” katanya.

Di Kampung Pekan Baru, beberapa rumah turut mengalami kemusnahan.

Muhaimin Azfar Jamzakri, 21, berkata, ketika kejadian dia dan dua orang rakannya berada di luar rumah.

Menurutnya, kemunculan angin menyebabkan dia dan rakan bergegas masuk ke rumah sebelum pohon yang besar tumbang ke arah rumahnya yang didiami bersama neneknya, Puteh Osman, 62.

“Saya terkejut kerana angin begitu kencang dan mengajak kawan masuk ke dalam rumah dan melihat pokok menghempap motosikal rakan,” katanya ketika ditemui di rumahnya semalam.


Di kampung Tanjung Puteri, sebanyak lapan rumah mengalami kerosakan.

Pegawai Daerah Baling, Ahmad Fisol Md Noor berkata, kejadian yang teruk seperti ini tidak pernah berlaku di daerah ini.

Menurutnya, antara kampung lain yang terlibat ialah Kampung Sisik Lantai, Kampung Kubang Hong, Taman Haji Muslim, Kampung Pak Kuning dan beberapa kampung lagi.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, beliau bersimpati dengan kejadian itu dan bantuan yang diberikan semalam merupakan antara bantuan awal daripada pejabat Menteri Besar.

“Kita bersimpati dengan mangsa yang terlibat dan membantu menyalurkan bantuan segera termasuk bekalan makanan dan mengarahkan bantuan segera untuk menutup bumbung rumah bagi mengelakkan air masuk.

“Buat sementara kita mengambil inisiatif menutup bumbung dengan plastik sementara menunggu bantuan daripada beberapa agensi termasuk daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan pejabat daerah.

“Bencana kali ini melibatkan banyak rumah menyebabkan agensi kerajaan terpaksa membuat bancian terperinci supaya bantuan dapat disalurkan secepat mungkin,” katanya.

“Selain itu, bantuan akan diberikan secepat mungkin memandangkan sekarang musim hujan.

“Kita masih menunggu laporan daripada pihak berwajib dan akan memberi bantuan yang termampu memandangkan ramai penduduk memerlukan tempat berteduh dengan segera.

Beliau berkata ketika Majlis Penyerahan Bantuan Kepada Mangsa Ribut di perkarangan Pejabat Daerah Baling, Kuala Ketil yang disempurnakannya serta merta selepas mendapat berita itu.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan kepada mangsa ribut bahawa kejadian yang berlaku merupakan satu ujian dan berharap mereka tabah mengharunginya.

Tuesday, April 6, 2010

Maik tak 'main politik', nafi paksa imam bersara

Jimadie Shah Othman
Apr 6, 10
4:58pm


Jabatan Agama Islam Kedah (MAIK) tidak pernah "bermain politik" dengan memaksa penjawat masjid - termasuk imam, bilal dan siak - di negeri itu mengisi borang persaraan (M4) sukarela.


Yang dipertua Majlis Agama Islam Negeri Kedah (MAIK) - yang menaungi JAIK - Datuk Syeikh Uzir Baharom berkata, institusi itu berada bawah bidang kuasa Sultan Kedah dan tidak melibatkan terikat dengan pandangan atau kefahaman parti politik yang memerintah.

"Tidak tepat untuk berkata kita main politik. Apa yang kita buat hanyalah keputusan majlis (MAIK) supaya imam yang sudah melangkau umur 60 dan tidak lagi berminat, lebih baiklah mereka pencen.

"Semua idelogi politik tidak ada kena mengena dengan kita," kata Syeikh Uzir.

Semalam Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah mendakwa, sekumpulan penjawat masjid di negeri itu dipaksa bersara oleh JAIK atas motif-motif politik.

Beliau dilaporkan berkata, pihaknya dimakluman sendiri oleh imam dan bilal terbabit, kumpulan itu diminta mengisi persaraan itu borang M4 yang dikeluarkan JAIK sejak minggu lepas - perkara yang didakwanya tidak pernah berlaku sepanjang pentadbiran BN di Kedah.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Syeikh Uzir menjelaskan, JAIK tidak memaksa imam-imam yang berumur di negeri itu meletakkan jawatan, sebaliknya hanya memberikan pilihan kepada mereka.

Tambahnya, tindakan itu diambil berdasarkan peruntukan dalam enakmen pentadbiran agama Islam negeri itu - pindaan tahun 2008 - supaya penjawat masjid di Kedah memperbaharui atau menamatkan perkhidmatan mereka ketika melepasi umur 60-an.

Kumpulan tersebut dikehendaki membuat pilihan dan mengisi borang tertentu secara sukarela, tambahnya.

"Mereka yang memilih berhenti, kita berikan mereka sedikit hadiah bagi mengenang perkhidmatan mereka," katanya yang enggan mendedahkan jumlah imam, bilal dan siak yang terlibat, daripada keseluruhan 549 masjid di negeri itu.

Ditanya kenapa jabatan agama tersebut mengambil masa dua tahun untuk melaksanakan undang-undang tersebut, Sheikh Uzir berkata sambil ketawa kecil: "Perlahan-lahanlah."

Sementara itu, Ahmad Bahsah pula ketika dihubungi berkata, beliau masih mengumpulkan bukti-bukti bagi membuktikan dakwaan beliau semalam adalah benar.

"Saya dalam perjalanan pulang daripada Kuala Lumpur (ke Kedah) sekarang. Sampai di sana, saya akan dapatkan lagi maklumat lanjut mengenai perkara ini," katanya kepada Malaysiakini.

Beliau yang juga ketua Umno bahagian Alor Setar berkata, kenyataannya semalam dibuat berdasarkan pengakuan empat penjawat masjid daripada satu mukim di kawasannya.