Tuesday, September 7, 2010

Hospital Kulim terima Hamper Raya dari Pej. MB

Hospital Kulim terima Hamper Raya dari Pej. MB
SUMBANGAN HAMPER UNTUK PESAKIT-PESAKIT HOSPITAL KULIM DARI PEJABAT YAB MENTERI BESAR KEDAH DARUL AMAN.
Catatan oleh: IBN ABDULLAH AL AWAB
26 RAMADAN 1431 - ISNIN - 6 SEPTEMBER 2010
Kira-kira jam 9 pagi, saya ditemani isteri dan anak untuk mendapat rawatan susulan penyakit tegar. Untuk bulan Ramadan ini kali ke tiga mendapat rawatan. Ketika sampai dihadapan hospital, saya nampak hamper bag yang banyak diturunkan oleh beberapa pekerja dari van dan diletakkan dihadapan pintu utama hospital dan diletakkan diatas troli. Dari hamper beg tersebut saya dapat agak dan jangkakan dengan tepat, ianya mesti sumbangan dari pejabat YAB Menteri Besar Kedah Darul Aman, sempena pesakit untuk menyambut hari Raya Aidil Fitri tidak lama lagi.
Benar jangkaan saya apabila saya cuba mendapat maklumat dari pekerja-pekerja tersebut, sengaja saya kemukakan,”MB tak datang”. Ya! Jawab petugas tersebut. Terus saya ajukan, “Ustazah Ashah dan Ustaz Hasan Razak ka yang nak sempurnakan sumbangan tu”. Ya! Dari mana Pak Long Tau? Saya cuma agak-agak saja. “Inshaallah sekejab lagi sebaik selesai saya di kaunter pendaftaran mendapat rawatan doktor saya akan kesini mudah-mudahan dapat bertemu Ustaz dan Ustazah sebelum program dimulakan jam 10 pagi. Sebelum pukoi 10 Pak Long mai, Ustaz Hassan mesti sampai, dia dalam perjalanan. Pak Long besa ka dengan Ustaz dan Ustazah. “Entahlah dulu-dulu saya mengenali, takat jadi Adun dan Exco, Pegawai Khas MB, la ni tak tau la”.
Saya kembali kira-kira 40 minit kemudian, nyatalah dari jauh saya nampak Pegawai Khas Perhubungan Awam & Politk Kepada YAB Dato’ Seri Menteri Besar Kedah Darul Aman, Yang Berbahagia Ustaz Haji Hassan Razak sedang menghubungi sesaorang dengan hpnya. Bila saya menghampirinya ia sebenar-benar mengenali saya dan bersalaman erat serta menyapa menaya khabar isteri saya yang dikenalinya. “Tak mengajar hari ni”. Sekolah cuti kan. Saya menjawab pertanyaannya kehospital hari ini adalah untuk temujanji rawatan lanjut jantung dan penyakit supermarket yang lain, itlah jawapan lengkap penyakit saya alami. Info dari Ustaz Hassan adalah sebahagian ubat penymbuh penyakit dihadapi saya sekarang.
Ustaz Hassan yang saya kenali lebih dari 20 tahun, adalah orang yang sama seperti sebelum menjawat jawatan pegawai kanan dibawah YAB MB. Sah maklumat balas dari Ustazah Hajjah Siti Ashah Haji Ghazali Exco Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat juga Adun Merbau Pulas (Adun saya sendiri) tidak dapat hadir untuk menyempurnakan majlis penyampaian sumbangan hamper kepada pesakit-pesakit. Saya jelas terdengar percakapan Ustazah dengan Ustaz Hassan. “Ustaz tolong sampaikan salam ana banyak-banyak kepada semua pesakit di wad Hospital Kulim sebab tak dapat menunaikan program tersebut kerana menghadapi halangan yang syarai, sampaikan salam dan pohon maaf ana dengan Pengarah dan pegawai-pegawai yang lain tak dapat hadir.
Jadi ana wakilkan Ustaz Hassan menyempurnakan sumbangan tersebut bagi pehak ana”. Ustaz Hassan menerima mewakili bagi pihak Ustazah Hajjah Siti Ashah. Hatta katanya kedatangannya adalah mewakili bagi pehak YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Razak untuk menyempurnakan sumbangan hamper Aidil Fitri dari Pejabat YAB Menteri Besar khususnya Ustaz Azizan sendiri di Hospital Kulim hari ini.
Kehadiran Ustaz Haji Hassan Razak Pegawai Khas Perhubungan Awam & Politk Kepada YAB Dato’ Seri Menteri Besar Kedah Darul Aman mewakili YAB DS Ustaz Azizan Razak dan Ustazah Hajjah Siti Ashah Haji Ghazali Exco Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat, disambut dengan baik dan penuh mesra oleh Pegarah Hospital Kulim Dr Asmayani Binti Khalid, Pengarah O&G Dr Kamaludeen, Metron, Sister dan pegawai-pegawai yang lain mengiringi Wakil YAB MB dan Ecxo Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat dari satu wad ke wad yang lain, ianya amatlah mesra bertepatan dengan Ramadan yang penuh berkat dan rahmat itu dalam menghulur hamper kepada pesakit.
Sebaik saya sendiri selesai hampir 2 jam berdepan dengan beberapa doktor yang merawat susulan penyakit saya, saya diajak oleh isteri untuk kewad ditingkat satu, untuk melihat pelajarnya yang telah 4 hari mendapat rawatan di hospital. Setibanya diwad ditingkat 1, betapa besarnya hati saya apabila melihat beg-beg hamper yang saya tengok diawal tadi dihadapan pintu utama hospital, kini berpindah tempat letaknya disetiap lokal pesakit. Alhamdulillah. Dikalangan pesakit tersebut terdapat seorang yang saya kenali yang tinggal di Bukit Karangan. Ia berkata kepada saya, “Ia berasa besar hati dan bangga kerana menerima hamper dari Ustaz Azizan MB dan Wakil kami yang disampaikan oleh Ustaz Hassan”. “Saya tau MB sebok 1Kedah sedangkan kami sedia maklum Cikgu Haji Ramli suami Ustazah wakil kami sedang sakit kuat dah lama, kami tidak taroh hati kepada Ustazah kerana kami mengetahui keadaan suaminya”.
Sayangnya oleh kerana saya juga adalah pesakit dan pelanggan setia Hospital Kulim bersama isteri, disini saya mengambil peluang salam sejahtera ampun maaf dan selamat menyambut hari raya Aidil Fitri kepada seluruh warga Hospital Kulim. Khususnya diatas layanan mesra dengan mengiktiraf diatas kesempatan Pejabat YAB MB menghulurkan sumbangan beg hamper kepada pesakit di Hospital Kulim. Benar-benar kearah KEDAH SEJAHTER, adanya.
26 RAMADAN 1431 - ISNIN - 6 SEPTEMBER 2010