Saturday, April 23, 2011

Ucapan MB Kedah di Perhimpunan Bulanan, 18 April 2011


Kisah mula-mula PAS ambilalih kerajaan duluKisah mula-mula PAS ambilalih kerajaan dulu
Oleh: SAIBURI SUDIN


Sebaik Pakatan Rakyat mengambilalih kuasa Mac 2008, tunggakan hutang kerajaan terdahulu ialah sebanyak RM2,095,556,344.18!

Kira-kira ¾ dari peruntukan untuk ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri sudah habiskan, hanya dalam masa dua bulan pertama 2008. Semacam ‘sudah tahu’ bahawa hayat kuasa mereka setakat 8 Mac 2008.

Terdapat kira-kira 99 buah syarikat dan anak syarikat kerajaan negeri Kedah, dimana kira-kira separuh darinya adalah syarikat yang sudah tidak berperanan tetapi tidak ditutup. Terdapat sebahagian syarikat yang termasuk dalam kategori hidup segan mati tak mahu. Syarikat tersebut tetap mempunyai kos penyelenggaraan setiap tahun, sekalipun tidak beroperasi.

Empat buah syarikat utama yang bernaung di bawah kerajaan negeri Kedah iaitu Yayasan Islam, Permodalan Kedah Berhad, Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) dan Menteri Besar Incorporated. Setiap empat induk utama itu, mengandungi berpuluh pula anak syarikat di bawahnya.

Amanah Saham Kedah, di bawah PKB, memulakan operasi dengan pengumpulan modal sebanyak RM400,000.00. Sahamnya adalah dari duit rakyat, termasuk orang-orang kampung. Sahamnya jatuh merudum, sehingga nilainya tinggal kira-kira RM30,000.00 sahaja.

Sekalipun mengalami kerugian, elaun lembaga pengarah terpaksa dibekalkan ialah sebanyak RM400,000.00 setahun. Mereka terdiri dari tokoh-tokoh politik UMNO.

Banyak lagi lantikan dalam GLC yang berupa ehsan politik. Ketua Puteri UMNO Kedah, Shahanim Yusof adalah merupakan Pegawai Khas Menteri Besar sewaktu era Dato’ Seri Mahdzir Khalid, bagi urusan GLC. Tetapi dalam waktu yang sama dia juga adalah lembaga pengarah kepada beberapa buah GLC.

Ramai lagi pemimpin-pemimpin UMNO Kedah yang ditempatkan dalam GLC sedangkan syarikat tersebut tidak membuat untung pun serta mereka pula bukan professional di bidang tersebut. Elaun yang diterima amat mengejutkan dan juga menakutkan. Begitu banyak duit rakyat dibazirkan oleh kepimpinan kerajaan BN dahulu.

Contohnya, Kumpulan Ladang yang menempatkan tokoh-tokoh UMNO terpaksa menyediakan elaun lembaga pengarah sebanyak RM 760,000.00 setahun.

(Nanti kita cerita sikit demi sedikit... takleh banyak2 sangat, biag faham satu, satu)

JANGAN SERAH KEDAH DEKAT PENYAMUN

Wawancara : MB - Kedah Sanggup Urus UUM

Thursday, April 21, 2011

Sarawak Oh Sarawak................

Tuesday, April 19, 2011

Ni Jawapan MB Berkaitan UUM & Penyelewengan GLC
RM8 Juta Duit GLC Yang Diguna Untuk UMNO Adalah Jumlah Yang Sedikit...Kata Ketua UMNO Kedah

RM8 Juta Duit GLC Yang Diguna Untuk UMNO Adalah Jumlah Yang Sedikit...Kata Ketua UMNO Kedah
Saya merujuk kenyataan Pengerusi UMNO Kedah, Dato’ Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah dalam Sinar Harian hari ini muka surat U3.

Saya mengalu-alukan sokongan beliau terhadap siasatan SPRM ke atas penyelewengan wang anak syarikat kerajaan (GLC) sewaktu Barisan Nasional memerintah kedah.

Namun begitu, saya kesal dengan kenyataan beliau yang menyatakan hanya menggunakan ‘sedikit peruntukan syarikat terbabit’ untuk menampung kehadiran pemimpin kerajaan persekutuan adalah tidak salah. Soalan saya ialah atas perkiraan apa wang berjumlah RM8 juta (Ringgit Malaysia: Lapan Juta Sahaja) dikatakan jumlah yang sedikit? Jumlah ini telah dinyatakan dalam jawapan kepada soalan lisan oleh YB Kuala Ketil di Sidang DUN pada 4 April lalu.

Tambahan pula, laporan audit telah menyatakan wang itu digunakan untuk aktiviti parti politik UMNO, antaranya seperti berikut:
Berdasarkan laporan ini, ternyata perbelanjaan wang syarikat Seri Temin Dev. Corp. (M) Sdn Bhd (STDC) tiada kena mengena dengan sambuatan pemimpin kerajaan pusat ke Kedah, sebaliknya adalah perbelanjaan untuk aktiviti parti politik UMNO.

Berkaitan kenyataan beliau bahawa kerajaan PR juga melakukan perkara yang sama dengan mereka, ia adalah satu tuduhan melulu semata-mata. Sebagai makluman, Program Sambutan 3 tahun Kedah Sejahtera pada bulan Mac lalu adalah program kerajaan, yang dibincang dan diluluskan dalam Mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Ia adalah platform menjelaskan dasar-dasar, pencapaian, dan perancangan Kerajaan Negeri, bukan program parti seperti yang didakwa oleh UMNO. Mana boleh samakan perbelanjaan program seumpama itu dengan penggunaan wang anak syarikat kerajaan sehingga mencecah RM8 juta hanya untuk aktiviti parti UMNO?

Sehubungan itu, saya menggesa pihak berwajib menyiasat dan mengambil tindakan yang sewajarnya berdasrkan peruntukan undang-undang yang ada. Saya juga berharap dengan pendedahan ini, rakyat dapat membuat penilaian dan pendirian dalam isu berkaitan berdasarkan maklumat yang sahih. Inilah keadaan yang ditinggalkan oleh regim lama yang terpaksa diatasi oleh kerajaan sekarang.

MUHAMMAD SANUSI BIN MD NOR
TIMBALAN KETUA PEMUDA PAS NEGERI KEDAH
http://sanusisetpol.blogspot.com

‘Serahkan UUM kepada Kerajaan Negeri jika tak mampu tadbir’ -MB

‘Serahkan UUM kepada Kerajaan Negeri jika tak mampu tadbir’ -MB

ALOR SETAR, 19 April - Kerajaan Negeri menawarkan diri untuk mengambil alih Universiti Utara Malaysia (UUM) sekiranya pentadbirannya sekarang sudah tidak mampu mengurus kewangan universiti.

Cabaran itu dibuat oleh beliau ekoran dakwaan UUM tidak mampu membayar cukai tanah kepada kerajaan negeri.

YAB Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak berkata demikian kepada wartawan selepas Majlis Perhimpunan Bulanan warga Wisma Darul Aman.

Menurut Menteri Besar, kenaikan cukai tanah UUM sebenarnya tidak berlaku. Apa yang terjadi ialah penarikan balik rebat cukai tanah selama dua tahun yang diberikan Kerajaan Negeri kepada UUM.

Katanya, jumlah perlu dibayar UUM sebanyak RM1.2 juta adalah mengikut perjanjian asal tanpa sebarang kenaikan. Pembayaran RM100 ribu setahun bagi tahun 2006 hingga 2008 yang dibuat oleh UUM adalah selepas Kerajaan Negeri meluluskan permohonan rebat oleh mereka.

Tambahnya, tempoh rebat cukai tanah bagi 2006 hingga 2008 itu sudah tamat jadi mereka kenalah bayar penuh.

"Kerajaan Negeri sama sekali tidak bercadang untuk menaikkan mana-mana cukai tanah memandangkan cukai tanah baru sahaja diturunkan pada tahun 2008.

"Sepatutnya dia kena bayar RM1.2 juta, jika UUM menghadapi masalah kewangan mereka boleh mohon dikurangkan (rebat)," ujarnya.[wartakedah]

Isunya bukan untung rugi, tapi dana untuk parti politik

sunya bukan untung rugi, tapi dana untuk parti politik
Isnin, 18 April 2011 16:22 | Ditulis oleh AMELIA HASHIM | PDF | Cetak | E-mail

ALOR SETAR, 18 April – Kerajaan tidak mempertikaikan untung rugi dalam GLC di bawah kerajaan lalu sebaliknya yang dipersoalkan ialah penyalahgunaan wang GLC untuk kegunaan parti politik. Demikian dinyatakan Menteri Besar Kedah YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak dalam sidang akhbar yang diadakan selepas Perhimpunan Pagi Warga Darul Aman.

Beliau menerima kenyataan Seri Temim Development Corporation (M) Sdn. Bhd. (STDC) dikatakan rugi kerana mencatat perbelanjaan tidak selaras dengan dengan penubuhan syarikat seperti yang dinyatakan oleh Pengerusi UMNO Kedah YB Dato’ Ahmad Bashah Md Hanipah dalam sebuah akhbar tabloid hari ini.

“Untung rugi bukan kesalahan. Itu adat berniaga. Kita bukan cakap untung rugi tapi kita pertikai guna duit syarikat untuk tujuan politik,” katanya kepada wartawan selepas majlis Perhimpunan Pagi di Wisma Darul Aman.

Ekoran itu Pemuda PAS telah membuat laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Menurutnya pembayaran wang keluar STDC di bawah pemerintahan kerajaan dahulu mencecah RM8 juta kepada sebahagian besar atas nama politik dan bukan aktiviti Kerajaan Negeri.

“Guna duit untuk politik. Memang kita tak dedah siapa dapat duit. Kita repot supaya SPRM buat siasatan,” katanya

Isu ini timbul apabila Exco Kerajaan Negeri YB Dato’ Ir Amiruddin Hamzah dalam Sidang DUN baru-baru ini mendakwa STDC gagal mendapat pengecualian cukai daripada LHDN ke atas perbelanjaan yang dilakukan mencecah RM8 juta bagi tempoh 2003 hingga 2008.

“Kalau duit ini diguna untuk sekolah atau anak-anak yatim. Itu adalam enakmen sosial korporat. Tidak ada untuk mesyuarat UMNO. Dengan sebab itu sebanyak RM4 juta kita terpaksa tanggung untuk cukai belanja parti politik. Kita akan keluar senarai bila sampai masa,” katanya.

Terakhir Dikemaskini (Isnin, 18 April 2011 19:51)

Jawapan MB Kedah pasal 3 isu yang di timbulkan UMNO Kedah semalam..

Tuesday, April 19, 2011
Jawapan MB Kedah pasal 3 isu yang di timbulkan UMNO Kedah semalam..

1.Kerajaan dulu bagi duit kat UMNO 4juta / 8juta..

2.Cukai tanah UUM tak pernah naik..bayar sikit 2006-2008(100ribu) sbb rebet..dah habih tempoh rebet.bayar cukai asal 1.2juta.depa pun tau ..saje buat isu

3.masalah air UUM brpunca dari infrastruktur air UUM tak upgrade...bukan salah SADA....Ni yg depa tulis dalam Kosmo semalam...........!!!!!!!
CCukai tanah tahunan UUM RM1.8 juta
Oleh ZULKIFLI MANZOR

PUTRAJAYA – Sukar dipercayai apabila kerajaan negeri Kedah sanggup mengenakan kadar cukai tanah tahunan 10 kali ganda lebih tinggi atau sebanyak RM1.8 juta setahun ke atas Universiti Utara Malaysia (UUM) di Sintok, Kedah sejak tiga tahun lalu.

Nasib malang universiti itu didedahkan sendiri oleh Naib Canselornya, Profesor Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak yang terpaksa merayu kerajaan negeri supaya mengurangkan kadar cukai tersebut.

Menurutnya, kadar cukai tanah yang terlalu tinggi itu sepatutnya digunakan untuk tujuan penyelidikan dan penerbitan universiti.

Sebelum ini UUM membayar RM150,000 cukai tanah setahun.

Lebih menyedihkan lagi, ujar beliau, UUM juga terpaksa menanggung kos yang tinggi untuk menyewa lori mengangkut air bagi kegunaan pelajar universiti tersebut yang menghadapi masalah untuk mendapatkan air bersih sejak tahun lalu.

Menurutnya, sejak setahun lalu sebahagian pelajar UUM terpaksa mengambil air menggunakan baldi daripada lori yang disewa khas tersebut dan ia menyukarkan usaha universiti berkenaan menarik pelajar dari luar negara.

“Masalah ini amat membebankan kewangan dan kami telah mengemukakan rayuan kepada Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak supaya cukai tanah itu dikurangkan tetapi tiada jawapan hingga kini.

“Bagaimanapun kami tetap tidak ketinggalan menjelaskan bayaran yang dikenakan itu sejak tiga tahun lalu” katanya pada majlis pelancaran Program Khas Pasca Siswazah Untuk Ahli Parlimen di UUM oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin di sini semalam.[kosmo]

Monday, April 18, 2011

Exco sangkal dakwaan Ahmad Bashah

Exco sangkal dakwaan Ahmad Bashah
ALOR SETAR, 18 April – Pengerusi Jawatankuasa Tetap Penerangan dan Pembangunan Usahawan, YB. Abdul Ghani Ahmad menyangkal dakwaan ADUN Bakar Bata Dato’ Ahmad Bashah Mat Hanipah kononnya penggunaan wang GLC di bawah kerajaan lalu untuk program pemimpin Pusat di Kedah adalah bersamaan dengan penggunaan wang GLC untuk Sambutan Tiga Tahun Kedah Sejahtera.

“Sambutan Tiga Tahun Kedah Sejahtera adalah program kerajaan negeri, pengisian sebahagian besar program adalah ke arah memantapkan misi dan visi ‘Kedah Sejahtera’ serta penghebahan maklumat kepada seluruh rakyat berhubung pembangunan yang dibuat oleh kerajaan negeri sepanjang tiga tahun,” ujarnya.

Sedangkan, katanya, program pemimpin Pusat bersama rakyat di bawah kerajaan lalu yang dikatakan oleh Ahmad Bashah itu adalah program kempen politik yang sepatutnya parti politik tersebut yang membiayainya.

Menurut YB. Abdul Ghani lagi, perbelanjaan untuk lima hari program Sambutan Tiga Tahun Kedah Sejahtera hanya sekitar RM550 ribu. Daripada jumlah tersebut sebahagiannya ditampung oleh sewa gerai dan penajaan.

“Maknanya perbelanjaannya sangat optimum, selaras dengan dasar perbelanjaan berhemah oleh kerajaan negeri,” ujarnya.

Datuk Ahmad Bashah membangkitkan isu tersebut ekoran laporan SPRM yang dibuat oleh beberapa individu tertentu terhadap Seri Temin Development Corporation (M) Sdn Bhd (STDC) (sebelum Mac 2008) yang didakwa menyumbang kira-kira RM7.5 juta kepada pihak tidak berkepentingan dengan urusniaga syarikat.

Antara pihak yang paling banyak menerima sumbangan dari STDC ialah parti politik kerajaan yang memerintah pada masa itu.

Sunday, April 17, 2011

Sarawak: Calon-Calon Pas Yang Hebat dan Berkelayakan Memimpin Rakyat


Di Mata..PAS Kalah...Tapi Sebenarnya PAS Menang Di Sarawak

Assalamualaikum Wbr..

Calon-Calon Pas Yang Hebat dan Berkelayakan Memimpin Rakyat
Nampak di mata memang seperti PAS kalah tapi hakikatnya PAS sudah mengorak langkah jauh ke dalam masyarakat Sarawak. 5 Kerusi yang PAS tandingi memberikan PAS peluang untuk mendekati masyarakat di tempat ini termasuk kampung-kampung, pekan kecil dan rumah-rumah panjang.

Di kampung-kampung Melayu PAS berjaya membina beberapa cawangan penaja. Di rumah-rumah panjang pula PAS berjaya memperkenalkan diri dan Islam kepada mereka. Di pekan-pekan pula PAS semakin dikenali.oleh masyarakat Cina. Dewan Himpunan Penyokong PAS senang-senang sahaja boleh dibuka.PAS KALAH UNDI TAPI MENANG DA'AWAH

Kita ucapkan tahniah kepada BN di atas kemenangan mereka di dalam Pilihan Raya Negeri ke 10. Berbagai isu dipentaskan dan berbagai teknik dan cara berkempen digunakan oleh semua pihak. PAS buat pertama kalinya meletakkan 5 calonnya. Setakat ini pukul 9.10mlm BN telah diisytiharkan menang majoriti mudah.

Sheikh Sambal talk mahu membahaskan kenapa dan mengapa keputusan PRN begitu. Apa yang SS hendak luahkan di sini adalah pencapaian PAS di Sarawak dalam PRN kali ini. PAS masuk ke PRN ini dengan berbekalkan kalah 860 undi semasa PRN 2006 lalu.


Nampak di mata memang seperti PAS kalah tapi hakikatnya PAS sudah mengorak langkah jauh ke dalam masyarakat Sarawak. 5 Kerusi yang PAS tandingi memberikan PAS peluang untuk mendekati masyarakat di tempat ini termasuk kampung-kampung, pekan kecil dan rumah-rumah panjuang.

Di kampung-kampung Melayu PAS berjaya membina beberapa cawangan penaja. Di rumah-rumah panjang pula PAS berjaya memperkenalkan diri dan Islam kepada mereka. Di pekan-pekan pula PAS semakin dikenali.oleh masyarakat Cina. Dewan Himpunan Penyokong PAS senang-senang sahaja boleh dibuka.

Petugas-petugas PAS sanggup meredah sungai dan hutan utk mendekati masyarakat Iban. Swing masyarakat tidak cukup untuk menolong memenangkan PAS tetapi mereka dengan senang hati menerima PAS di rumah mereka. Ini memberikan peluang kepada PAS untuk berdakwah di sana. Masyarakat Melayu pula semakin mengenali dan mahukan PAS. Ini dibuktikan dengan beberapa cawangan penaja PAS di Beting Maro, Sadong Jaya, Muara Tuang dan Tanjung Datu. Walaupun ada tempat yang menghalang PAS masuk, kebanyakan mereka mahukan PAS cuma belum bersedia untuk mengundi PAS.

Dari segi kerja kemasyarakatan PAS sangat disukai tetapi oleh kerana kedudukan Melayu yang terancam jika PBB kalah menyebabkan orang-orang Melayu takut untuk mengundi PAS. Takut mengundi PAS bukan takut kepada PAS. Ini harus difahami.

PAS mungkin kalah untuk mendapatkan undi yang cukup TETAPI menang dalam da'awah. Konsep PAS for All jelas terterjemah di PRN Sarawak kali ini. Dengan usaha da'awah yang berterusan, insyaAllah masa depan PAS adalah cerah. Allah tidak melihat kemenangan atau kekalahan kita tetapi apa usaha kita untuk memenangkan Islam.

Allahuakbar!Allahuakbar!Allahuakbar!

Sumber:
Sheikh Sambal
11.46pm 16/4/2011

Panglima7

Keputusan Rasmi PRN Sarawak : BN Hilang 8 Kerusi, DAP Dan PKR Sapu Bersih 5 Kerusi Di Kuching

Keputusan Rasmi PRN Sarawak : BN Hilang 8 Kerusi, DAP Dan PKR Sapu Bersih 5 Kerusi Di Kuching

Keputusan keseluruhannya, BN memenangi 55 kerusi, DAP (12), PKR (3) dan Bebas (1). Keputusan itu menunjukkan BN kehilangan lapan kerusi, berbanding 63 kerusi yang dimenanginya pada 2006. DAP dan PKR juga menyapu bersih semua lima kerusi di Kuching.CONTESTED MENANG

PBB 35 35
SUPP 19 6
PRS 9 8
SPDP 8 6
.
DAP 15 12
PKR 49 3
PAS 5 0
.
PCM 6 0
SNAP 26 0
BEBAS 41 1