Wednesday, August 13, 2008


!. PUSBA Sg Petani

2, Perasmian FUJI Elektrik


Monday, August 11, 2008

Siumankah UMNO !!!!!!!!!!!!!!!


Siumankah untuk mengatakan PAS bekerjasama dengan Umno?
Mahfuz Omar

Tidak semena-mena bertiup kencang cerita PAS sedang berunding dengan Umno untuk mengadakan kerjasama atau pakatan politik, kononnya demi ketuanan politik Melayu. Entah siapa yang memulakannya, tetapi ia telah tersebar luas di blog-blog dan juga berkeliaran dalam SMS.

Ramai juga peminat politik yang percayakan desas-desus ini kerana mungkin logik juga kalau hendak dicarikan sebab mengapa PAS perlu bekerjasama dengan Umno. Tetapi ramai yang memandang jelek kepada perbuatan ini jika PAS berhasrat demikian.

Tidak timbul isu ini benar atau tidak, kerana saya sudah pun menafikan adanya rundingan sulit untuk �mengahwinkan� PAS dengan Umno. Lagipun perkahwinan politik seperti ini mungkin �tidak sah� kerana antara PAS dan Umno memang tidak �sekufu�. PAS mempunyai dasar Islam, sedangkan Umno beraqidah Islam Hadhari. Jika Umno itu �ahli Kitab� ada juga tendensinya, tetapi dengan Islam Hadhari ini PAS terpaksa menjauhkan diri.

Lagipun PAS amat tidak sekufu dengan Umno kerana PAS adalah parti yang masih suci, sedangkan Umno sudah terpalit dengan noda-noda rasuah, politik wang, kronisme, nepotisme dan macam-macam kebejatan yang lain.

Ada pihak yang berpandangan supaya PAS tidak harus �menjual mahal� dalam konteks kepentingan politik nasional, tetapi isu yang berbangkit sekarang bukannya kepentingan negara, sebaliknya adalah kepentingan survival politik Umno itu sendiri. Kerjasama ini adalah talian hayat yang amat diharapkan oleh Umno dan sudah tentu mereka sanggup bergolok-gadai untuk memenuhi keperluan PAS demi talian hayat ini.

PAS tidak akan menjual maruahnya dengan harga yang murah kepada Umno, sebaliknya akan terus mempertahankan prinsip demi kepentingan dan kebajikan rakyat yang sudah lama dipijak-pijak oleh Umno/BN apatah lagi kini dengan kenaikan harga minyak, kerajaan Umno/BN tergamak membawa satu usul dalam Parlimen bagi menghalalkan tindakan untuk menindas rakyat. Maka ternyatalah 129 ahli-ahli Parlimen BN menyokong usul untuk menindas rakyat. PAS akan terus memikul amanah dan kepercayaan rakyat kepada Pakatan Rakyat, dan akan terus memberikan pembelaan kepada rakyat yang ditindas oleh kerajaan BN.

Sejarah telah membuktikan bahawa PAS adalah parti yang paling terbuka di negara ini sehingga menjadi parti yang paling banyak menjalin kerjasama politik. Keterbukaan Islam yang didukung oleh PAS diterjemahkan melalui siri-siri kerjasama bukan sahaja dengan orang Melayu, bahkan semua kaum.

PAS pernah duduk semeja dengan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP), MIC dan Persatuan Ceylonese Malaya dalam National Conference pada 1953, kemudian menyertai National Convention yang turut disertai oleh Umno dan MCA mulai September tahun yang sama. PAS juga berpakat dengan parti-parti kiri ketika memperjuangkan kemerdekaan, sebelum bekerjasama dengan Dato� Onn dalam pilihan raya 1959. Kerana kerjasama PAS, Dato� Onn menang di Terengganu.

PAS juga mempunyai hubungan yang baik dengan Sosialis Front pada 1959 dan 1964 walaupun pakatan itu dianggotai oleh pendukung sosialis seperti Parti Rakyat, Parti Buruh dan National Convention Party. Selepas krisis politik 1969, PAS telah memilih untuk bekerjasama dengan Perikatan yang ketika itu sudah disertai oleh parti-parti dari Sabah dan Sarawak, selain PPP dan Gerakan.

Pada 1986, PAS bersama tiga parti lain menubuhkan Harakah Keadilan rakyat (HAK), di samping hubungan dengan masyarakat Cina melalui CCC. Kemudian PAS menyertai pula Angkatan Perpaduan Ummah (1988-1996) dan Barisan Alternatif (1999-2008) sebelum Pakatan Rakyat ditubuhkan selepas pilihan raya ini. Inilah keterbukaan PAS!
Dengan Umno sendiri, PAS sudah dua kali berpengalaman. Pada 1953, atas usaha keras bapa Perdana Menteri, Ustaz Haji Ahmad Badawi, PAS meninggalkan Dato� Onn dan National Conference untuk menyertai National Convention yang ditaja oleh Umno-MCA.

Apabila berunding tentang pilihan raya pertama, cadangan PAS untuk membela kepentingan orang Melayu dengan menolak jus soli dalam hak mengundi serta menambahkan wakil ekonomi Melayu dalam Dewan Undangan Persekutuan telah ditolak Umno. Umno bersikap demikian kerana menjaga kepentingan MCA. PAS tidak dapat menerima kerjasama yang membunuh bangsa sendiri, lalu keluar daripada National Convention sebelum 1953 berakhir.

Apabila berlaku peristiwa 13 Mei 1969, PAS memandang kepentingan perpaduan nasional dan survival politik orang Melayu. Walaupun Muktamar Khas PAS meluluskan dengan majoriti mudah � sebagai tanda berat hati PAS � Kerajaan Campuran PAS-Perikatan dibentuk pada 1973. Kemudian PAS bersama-sama parti lain menubuhkan Barisan Nasional pada 1974.


PAS yang mencadangkan nama Perikatan ditukar kepada BN dan simbol dacing itupun dicadang oleh Dato� Mohd Asri bagi menggantikan Kapal Layar. Tun Ghafar Baba melukiskan simbol dacing itu. Tetapi Umno mengkhianati PAS dengan memainkan peranan untuk melagakan pimpinan PAS di Kelantan, kemudian didaruratkan Kelantan.

Akibat darurat itu, PAS kehilangan Kelantan yang dikuasainya sejak 1959. PAS terpaksa menentang usul mendaruratkan Kelantan kerana percaya ada tujuan politik sulit di sebalik undang-undang darurat itu. Tetapi PAS tidak mengkhianati BN dengan keluar dari pakatan itu seperti yang dilakukan oleh PBS pada 1990 dahulu. Sebaliknya, Umno yang mencadangkan supaya PAS disingkirkan pada Disember 1977 dan akhirnya PAS tidak lagi sebulu dengan Umno.
Sejak itu, PAS sentiasa ditindas dalam berbagai-bagai isu seperti pembunuhan 14 orang aktivisnya dalam tragedi Memali, Ops Lalang, Ops Kenari dan lain-lain. Namun, PAS masih bersedia duduk semeja dengan Umno ketika membantah isu nuklear dan isu Palestin kerana kepentingan kemanusiaan.

Hari ini apabila Umno sudah tersepit, mereka mencari PAS semula seperti mana Tun Razak lakukan dahulu. Mereka sanggup tawarkan apa sahaja jika PAS bersedia. Tidak cukup dengan itu, dek cemburu oleh kejayaan kerajaan-kerajaan Pakatan Rakyat di lima buah negeri, mereka melancarkan perang saraf kononnya PAS sedang berunding dengan Umno. Mereka mahu PAS renggan dengan rakan Pakatan Rakyat dan terus menggoda PAS supaya terima sahaja tawaran mereka.


PAS sedar tawaran ini bukannya untuk menjayakan matlamat politik PAS, tetapi memberikan nyawa baru kepada Umno yang sudah tidak diyakini lagi oleh rakan-rakan BN mereka. Bila ada wartawan mengatakan PAS adalah �real kingmaker�, Umno merasakan PAS pasti terjerat.
PAS tidak akan mengambil sikap demikian walaupun ada pandangan pemerhati politik picisan yang melihat bahawa PAS perlu memanfaatkan peluang ini jika mahu melaksanakan dasar-dasar Islam yang diperjuangkannya. Pemerhati-pemerhati politik ini berpandangan bahawa PAS masih sukar �bernafas� dalam Pakatan Rakyat yang ada DAP. Mereka membangkitkan keadaan di Selangor yang kononnya lebih �mesra kandang babi� daripada �mesra masjid�. Inilah peluang PAS untuk memaksa Umno melaksanakan Islam, kata mereka.
Ada kebenarannya.

Tetapi kepimpinan PAS melihat bahawa tawaran kerjasama dengan Umno ini tidak akan membawa PAS ke matlamatnya, sebaliknya menjadi alat untuk memulihkan semula Umno yang sudah parah itu.


Pada saya, walaupun banyak perkara yang perlu dirunding dan disepakati oleh parti-parti dalam Pakatan Rakyat yang memerintah di lima negeri, tetapi semua harus faham umur Kerajaan Pakatan Rakyat baru mencapai 100 hari dan amat memerlukan kesabaran dan komitmen semua pihak.


PAS tetap bersabar dengan karenah rakan-rakan yang baru belajar memerintah dan yakin rakan-rakan Pakatan Rakyat tidak memandang sebelah mata kepada PAS. Kesemua pihak dalam Pakatan Rakyat mestilah boleh menerima dan memberi. Apa yang penting semua parti mesti setia sebagai rakan pakatan. Ketiga-tiga parti mesti melihat bahawa setiap antara mereka ada wibawanya yang harus dihormati. Hanya dengan itu sahaja pakatan ini boleh dipertahankan.
Jika ketiga-tiga parti Pakatan Rakyat adil sesama senndiri, maka saraf Umno untuk memecahkan pakatan ini akan menjadi seperti menjual buah yang tidak laku dan akhirnya busuk begitu sahaja. Tetapi, jika kita sengaja membiarkan ketidakpuasan hati ahli-ahli dan penyokong-penyokong pakatan di bawah, mungkin mereka akan berubah sikap terhadap pakatan ini.


Sebab itu mungkin ada ahli dan penyokong-penyokong bersikap positif dengan desas-desus kerjasama ini. PAS sudah beberapa kali belajar daripada �eksploitasi politik� Umno ini dan adalah mustahil PAS dipatuk pada lubang yang sama sekali lagi. Pimpinan tertinggi PAS sudah bertegas bahawa tidak akan ada rundingan dan kerjasama politik PAS-Umno selagi Umno dengan wajah yang sedia ada. Mursyidul Am PAS sudah bertegas dalam soal ini.Pada masa ini ahli-ahli PAS atau ahli serta penyokong Pakatan Rakyat jangan terpengaruh dengan dakyah palsu ini. Ia adalah serangan minda untuk melumpuhkan Pakatan Rakyat bagi menyelamatkan masa depan Umno. Pimpinan PAS amat sedar tentang siuman atau tidak untuk menerima kerjasama ini. Kalau kita percayakan khabar angin ini, maka kita seolah-olah tidak siuman sebenarnya, bahkan Umno sendiripun tidak siuman jika terus mewar-warkan berita palsu ini.


Bukan PAS namanya jika kita meninggalkan harapan besar rakyat, kerana mengejarkan pangkat dan wang ringgit yang ditaburkan. Lebih tidak siuman jika kagum dengan dunia sehingga melupakan perjuangan panjangnya. Adalah menjadi tanggung jawab PAS untuk mengukuhkan Pakatan Rakyat yang dibinanya dan �memuziumkan� Umno bersama kebobrokannya.

sumber Harakah News (rjwartaa@yahoo.com )

Krusus ikan Talapia Merah


PENTERNAKAN Ikan Air Tawar di dalam kanvas merupakan satu alternatif yang di gunapakai untuk memberikan satu pulangan hasil yang lebih berkualiti dan menguntungkan di mana system ini telah terbukti berkesan dalam mempelbagaikan jenis ekonomi dalam pasaran penternakan ikan air tawar.


Krusus ikan air tawar oleh Syarikat Tajsegar praktikal,ekonomikal dan mudah

Keuntungan yang tinggi dalam masa yang singkat . kos pengeluaran yang rendah dan potensi pemasaran yang baik manakala kaedahnya pula praktikal, ekonomikal dan mudah ini boleh di jalankan secara “ BACKYARD INDUSTRI “ atau bersebelahan rumah kediaman pengusaha dan juga di dalam rumah kedai atau bangguna.

Secara amnya system penternakan ikan air tawar menggunakan kanvas dan sistem bio teknoloji dapat menghasilkan ikan yang tidak berbau, lebih cepat tumbesarnya, dan rasa yang berkualiti. Penternakan
Kolam Kanvas mengaplikasikan Bio Teknologi di mana hasil ternakan dapat di iktiraf sebagai ikan air tawar organic yang Halal, Bersih, Selamat dan suci untuk dimakan.

Bagi merancang satu skim penjana ekonomi , melibatkan industri penternakan ikan air tawar satu krusus sehari anjuran Majlis Tindakan DUN Lunas (MTD) diadakan bertempat di Dewan Orang Ramai Masjid Keladi Kulim baru-baru ini.

Krusus yang di hadiri seramai 30 orang peserta itu di kendalikan oleh satu Syarikat TAJSEGAR SDN,BHD.pembekal peralatan pemborong ikan dan makanan laut yang beralamat di Lot2819, Batu 18 Jln, Kuala Selangor, 47000 Sungai Buluh Selangor di undang membentangkan kertas kerja .

Syarikat Tajsegar Sdn, Bhd yang membekal ikan antarbangsa itu juga menawarkan dua jenis pekej, iaitu pekej outdoor dan satu lagi indoor kepada pengusaha-pengusaha projek yang berminat yang amat mendalam terhadap projek ternakan ikan air tawar Talapia Merah, berkomitmen tinggi untuk memajukan diri dalam ekonomi serta pendapatan.

Sementara itu menurut pengarah ekonomi Majlis Tindakan DUN Lunas , Cikgu Hj Derani Hj Wahab sesiapa yang berminat ingin maklumat lebih lanjut berhubung dengan krusus ternakan ikan air tawar boleh juga berhubung dengan beliau di talian 019-574 2241.

Menurutnya lagi, “ selepas pilhanraya Majlis Tindakan DUN Lunas bergerak aktif menjanakan ekonomi dan ini adalah krusus yang kedua dijalankan selepas projek ternakan ikan keli dalam kanvas yang diadakan di tempat yang sama sebulan lalu,” ujar beliau kepada Warta Darul Aman.TAMAT

Oleh : Rjwarta@yahoo.com
Gerhana Matahari jelas kelihatan dapat dilihat daripada Kanada Selatan (Nunavut). Kawasan Tengah Russia, Barat Monggolia mengikut kenyataan Agensi Angkasa Negara.
Gerhana separa matahari pula dapat dilihat dari kawasan Timur Amerika Utara dan kebanyakan Negara Eropah dan Asia. Gerhana Matahari tidak dapat dilihat di Negara Malaysia. Tetapi beberapa laman web akan menyiarkan gerhana matahari. Antaranya http: //www. live-eclipse.org dan http://www. Exploratium. Edu/ eciipse.

Sumber internet.( waktunya baru 1 minggu berlalu,, untuk info sahaja)