Saturday, April 3, 2010

Ahli PAS anggap harta kerajaan bagai ghanimah perang?

Posted on Friday, April 02 @ 07:25:05 PDT by paktam
Oleh IZWAN ABDUL HALIM

SUNGAI PETANI: Ahli PAS perlu membetulkan salah faham yang menyamakan harta kerajaan sebagai ghanimah, demikian teguran Ketua Muslimat PAS Negeri Kedah, Ustazah Siti Ashah Ghazali.

Jelas beliau, harta kerajaan adalah hak rakyat dan berbeza dengan ghanimah yang merupakan harta rampasan perang milik musuh Islam."Kadang-kadang orang kita, dia anggap semua harta kerajaan itu harta kita. Bukan harta kita! Nabi berperang dengan orang kafir. Bila Nabi menang, harta rampasan itu namanya ghanimah. Bolehlah diagih kepada siapa yang hendak diberi.

"Bila kita jadi kerajaan, harta itu bukan harta ghanimah. Bila kita jadi kerajaan ada ahli kita ingat harta itu boleh diberi kepada dia.

"Itu harta rakyat, kita kerajaan sebagai pentadbir memegang amanah. Bila pegang amanah kita perlu mentadbir secara sebaiknya. Ini perlu difahami!" tegasnya semasa berucap merasmikan Muktamar Tahunan Majlis Guru Pasti Kedah Kali Ke-13 di Hotel SP Inn, di sini 27 Mac lalu.

Nasihatnya lagi, ahli PAS juga jangan mempunyai sikap mengungkit tanggung jawabnya kepada jamaah kerana tindakan itu hanya akan menghilangkan pahala dari amal selama ini.

Friday, April 2, 2010

Profesor University Sydney sahkan filter rokok ada darah babi

Profesor Universitas Sydney sahkan filter rokok ada darah babi

Posted on Thursday, April 01 @ 07:15:41 PDT by paktam
Sebuah penelitian dilakukan oleh para peneliti Belanda menghasilkan kesimpulan cukup mengagetkan bagi pencandu rokok yang beragama Islam dan Yahudi yang mengharamkan mengkonsumsi daging babi.

Hasil penelitian tersebut mengindikasikan sekira 185 merek rokok menggunakan darah atau hemoglobin babi, sebagai campuran pada bagian filter rokok.Profesor Simon Chapman dari Universitas Sydney mengatakan, penelitian ini menyibak komposisi rokok yang selama ini memang sangat tertutup, dengan kedok rahasia perusahaan.

Prof Chapman juga berpendapat, riset ini telah mengakomodir kepentingan agama yang secara khusus melarang mengkonsumsi daging babi, seperti bagi umat Muslim dan Yahudi.

Penelitian tersebut mengungkapkan, hemoglobin babi digunakan untuk membuat rokok filter lebih efektif menahan bahan kimia berbahaya, sebelum perokok menghisap dan masuk ke dalam paru-paru.

Hemoglobin adalah protein yang mengandung zat besi di dalam sel darah merah. Fungsi unsur tersebut sebagai pengangkut oksigen dari paru-paru ke seluruh tubuh hewan mamalia dan hewan lainnya.

Hemoglobin juga pengusung karbon dioksida kembali menuju paru-paru untuk dihembuskan keluar tubuh.Setidaknya satu merek rokok yang dijual di Yunani telah dikukuhkan menggunakan hemoglobin babi dalam proses pembuatannya, tanpa diketahui para konsumen.

***** Kepada para perokok terutamanya ahli-ahli PAS. dah tau benda tu tak bagus dan ditambah pula dengan benda ni..... berhentilah ... dahlah tu...... sebatang rokok tu lebih baik derma kat tabung mesjid atau tabung PAS untuk perjuangan kita...****

Thursday, April 1, 2010

Muhyiddin akui Umno guna sekolah untuk tujuan politik

Muhyiddin akui Umno guna sekolah untuk tujuan politik

Posted on Thursday, April 01 @ 01:09:37 PDT by paktam
KUALA LUMPUR- Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengakui terdapat pihak tertentu yang menggunakan sekolah untuk tujuan politik.

Beliau berkata demikian sewaktu menjawab soalan yang dikemukakan Dr Lo'Lo' Mohd Ghazali (PAS- Tittiwangsa) sewaktu sesi penggulungan perbahasan menjunjung kasih titah Yang diPertuan Agung di Dewan Rakyat.

Dr Lo'Lo' sewaktu mencelah ucapan Muhyiddin menyatakan beliau berasa sukacita apabila Muhyiddin menyatakan pimpinan masyarakat boleh masuk ke sekolah-sekolah untuk bersama-sama membantu menjayakan program-program anjuran sekolah.

Bagaimanapun Lo'Lo' melahirkan kekecewaan kerana terdapat sekolah-sekolah yang mengambil peluang bagi tujuan politik di sekolah terbabit.

"Kita bercakap sebagai ahli parlimen yang matang dan bukan mengeluarkan kenyataan sembrono. Saya mendapat maklumat Umno dan Puteri Umno masuk ke sebuah sekolah menengah di Segambut. Ini jelas menunjukkan ia bertujuan untuk aktiviti politik.

"Begitu juga saya difahamkan bekas wakil rakyat Titiwangsa merasmikan sukan di salah sebuah sekolah di kawasan saya, sedangkan saya ahli parlimen kawasan tersebut di larang masuk. Jadi saya minta perkara seperti ini dapat difikirkan kembali," katanya.

Kenyataan beliau itu disokong Ahmad Kassim (PAS-Kuala Kedah) yang menyatakan sekiranya kerajaan membenarkan ahli politik masuk ke sekolah-sekolah, ia tidak harus membezakan parti-parti politik tertentu.

"Kalau kerajaan benarkan, benarkan semua. Kalau tidak benarkan, jangan benarkan semua,"katanya.

Sementara itu, Muhyiddin yang juga Timabalan Perdana Menteri memberi jaminan akan cuba memperbaiki segala kelemahan yang berlaku.

"Jika benar Puteri Umno masuk ke sekolah-sekolah untuk pendaftaran ahlinya, saya rasa ia memang tidak patut berlaku. Dan saya berharap kelemahan ini dapat diperbaiki,"katanya.


***** Harap-harao lepas ni Wakil Rakyat kita dapat masuk ke sekolah dan Para pentadbir sekolah jangan lah takut untuk menjemput YB / MP Pakatan Rakyat untuk rasmi acara-acara sekolah......

Wednesday, March 31, 2010

Bayangkan ... tahun 2009 sahaja 17,303 anak luar nikah Melayu

Posted on Tuesday, March 30 @ 07:02:43 PDT by paktam

Oleh DINSMAN


"17,303 anak luar nikah didaftar 2009". Terpampang sebuah tajuk berita di muka depan sebuah akhbar harian, 21 Mac 2010. (Biasanya saya tak baca akhbar harian, tapi hari itu pagi-pagi lagi ada kawan SMS tarik perhatian).

Cerita anak luar nikah bukanlah cerita baru. Ia cerita lama yang lama sudah tak menarik lagi untuk jadi bahan berita. Saya pun pada mulanya enggan beri perhatian. Tapi kemudian ada kawan lain lagi menghantar mesej atas isu itu, dan mengemukakan pandangan agar Budayawan Bertindak pun turut berikan perhatian.


17,303 anak luar nikah orang Melayu Islam! Nah, kalau bukan satu tamparan kuat di muka kita orang Melayu Islam, apakah pula namanya itu? Ia bukan angka reka-rekaan atau agak-agakan. Ia angka rasmi yang dikeluarkan sendiri oleh Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Dato' Alwi Ibrahim.

Dan bilangan itu, katanya, meningkat 762 orang berbanding tahun sebelumnya - 16,541, manakalatahun 2007 seramai 16,100. Dalam tempoh lima tahun lalu, katanya lagi, jumlahnya seramai 74,723kes/orang.

Itu angka rasmi kes-kes yang didaftarkan di JPN, sebagai anak luar nikah atau "anak tidak sahtaraf". Tidak termasuk kes buang bayi yang dilaporkan di Jabatan Kebajikan Masyarakat, serta kes-kes anak luar nikah yang tidak didaftar. Difikir-fikirkan - tentulah banyak lagi yang tak mendaftarkan anak luar nikah mereka.

Kata Ketua Pengarah JPN itu lagi, sepanjang tempoh itu 214,033 bayi pelbagai bangsa "didaftarkan dengan status anak tidak sah taraf, termasuk kes anak yang tidak berbapa 104,834orang". (Maknanya, antara 214,033 anak luar nikah itu, ada 104,834 yang tidak ada bapa. Ha, fikirkanlah tu!)

Dalam tempoh lima tahun dari 2005 hingga 2009 itu, anak luar nikah orang Melayu menduduki tempat kedua terbanyak. Tempat ketiga India 23,696 kes, dan tempat keempat Cina 23,692 kes.(Melayu-Islam 74,723 kes. Jauh betul bezanya. Kenapa?) Tempat pertama ialah "kaum-kaum lain",91,922 kes.

Demikianlah hebatnya kita orang Melayu! Walaupun beragama Islam tapi kitalah yang paling banyak melahirkan anak luar nikah, di samping kitalah juga yang paling ramai terlibat dalam penagihan dadah! Hebat, hebat! Di manakah hebatnya kita ini sebenarnya? Ceramah Islam merata-rata, sana sini ada, tak henti-henti. Siap ada saluran tivi khas lagi. Mengajar Islam saja. Tapi orang Islamlah juga yang paling hebat buat kerja-kerja mungkar. Apasal?

Kita ada Pusat Islam atau Jakim. Kita ada IKIM. Kita ada Jabatan dan Majlis Agama Islam disetiap negeri. Sedangkan penganut agama lain tak ada pun institusi agama seperti itu. Mereka tak hebat macam kita pun dakwah dan kempen agama mereka!

Jadi, apa maknanya kita berdakwah, berforum perdana, berceramah agama dan macam-macam lagi cakap dan mengajar agama itu? Apa yang kita ajar sebenarnya? Atau di mana salahnya pengajaran dan dakwah agama Islam kita?

Malulah! Malu!

Ada benda yang sangat tidak okey sedang berlaku dalam masyarakat Islam di negara kita Malaysia sekarang ini. Betul. Serius! Sangat tidak okey. Sangat tidak kena. 74,723 kelahiran di luar nikah didaftarkan dalam masa lima tahun. Ertinya dalam masyarakat Islam di negara kita hari ini, di kalangan kita, terdapat mungkin lebih daripada 200 ribu orang Melayu-Islam yang dilahirkan di luar nikah.

Tetapi hairannya, kita tidak risau pun dengan keadaan ini. Tidak ada pun pihak yang menyuarakan perkara ini untuk diambil tindakan tertentu bagi mencari jalan mengatasinya atau apa-apa yang seperti itu? Seolah-olah ia sudah menjadi satu perkara biasa. Sudah jadi satu fakta kehidupan hari ini. Atau sudah jadi satu cara hidup masyarakat Melayu Islam kita hari ini.

Maka apabila dikaitkan dengan cerita murtad yang dikatakan terdapat ratusan ribu orang yang telah melakukannya itu, difikir-fikirkan semula, masuk akal jugalah cerita itu walaupun tidak ada statistik yang rasmi mengenainya. Kalau anak di luar nikah sahaja sudah sebanyak itu,hairan apakah lagi kalau seramai itu juga yang sanggup keluar agama!

Waduuh! Inilah fakta kehidupan kita hari ini. Bayangkanlah, kalau anak luar nikahnya 17,303 kes setahun, berapakah pula ramainya mereka yang terlibat dengan perlakuan zina dan seks di luar nikah. Tentulah berkali-kali ganda daripada itu, 'kan!

Dan semua itu sudahpun menjadi perkara biasa dalam kehidupan hari ini. Tanyalah generasi muda hari ini tentang perkara ini. Bukankah ini nilai kehidupan yang dihidangkan kepada mereka saban hari dan saban malam melalui pelbagai saluran televisyen dan filem-filem asing yang dapat dilihat melalui internet bila-bila masa saja!

Jadi, tidak hairanlah dengan perangkaan anak luar nikah 17,303 kes setahun itu. Ia sekadar suatu perangkaan biasa sahaja. Samalah seperti perangkaan barapa ramai perceraian berlaku dalam setahun, atau berapa jumlah kematian disebabkan kemalangan jalanraya dalam setahun. Sekadar untuk makluman sajalah! Siapa peduli?

Ya, siapa peduli? Itulah ungkapan atau 'kata kunci'nya hari ini. Siapa peduli? 17 ribu atau 70ribu atau 700 ribu yang melahirkan anak di luar nikah pun - siapa peduli? Masing-masing uruskanlah hal ehwal dan masalah masing-masing. Bukankah kehidupan moden hari ini memerlukan manusianya bersikap begitu?

Dan permainan orang-orang dewasa pula? Politik, politik, politik. Yang bisnes pula - bisnes, bisnes, bisnes. Itulah dia kenyataan hidup hari ini. Masing-masing sibuk dengan politik dan bisnes masing-masing. Siapa peduli soal akhlak? Hah! Kelakar kata mereka, kalau kita ajakmereka bercakap soal akhlak. Kelakar!

Demikianlah realiti kehidupan hari ini. Sudah jauh berbeza daripada kehidupan generasi yang lalu. Terlalu sifistikated dan komplikated, seolah-olah sudah tidak ada kuasa atau 'lembaga' yang dapat mengawalnya lagi. Sudah terlepas daripada kawalan yang dapat dilakukan oleh manusia. Atau barangkali saya tersalah membuat rumusan. Harap-harap saya salah!


---
Penulis boleh dihubungi dengan emel dinsman_49@yahoo.com.my atau SMS 0136362408

Program Masih Ada Yang Sayang


Program masih Ada Yang Sayang untuk meraikan anak-anak Yatim telah diadakan di Masjid Taman Selasih. Majlis yang ini dianjurkan bersama oleh Kelab Superbike.