Monday, January 17, 2011

Maahad tahfiz Yang Terbakar Perlu Bantuan

http://www.wartakedah.net/index.php?view=article&catid=36:berita&id=655:maahad-tahfiz-terbakar-mohon-dana-bantuan&format=pdf&option=com_content&Itemid=67&lang=ms

B Kedah tinjau perkembangan Kampus Insaniah

MB Kedah tinjau perkembangan Kampus Insaniah
Isnin, 17 Januari 2011 12:00 | Ditulis oleh AMIN A | | |


KUALA KETIL: Tidak betah duduk diam mahupun sekadar mendengar berita semata, Menteri Besar Kedah Dato' Seri Azizan sentiasa turun padang untuk memastikan segala projek kerajaan berjalan lancar dan siap seperti yang ditetapkan.

Terbaru, beliau melawat Tapak Kampus Baru Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kuala Ketil, 13 Januari lalu untuk sekian kalinya bagi mendapatkan perkembangan mutakhir projek yang dijangka siap 2012 nanti.

Beliau turut diberi taklimat penuh oleh Pengarah JKR Negeri Ir. Rosland Abd. Ghani.yang turut dihadiri oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Dato' Wira Haji Rasli Basir; Pegawai Kewangan Negeri Dato' Haji Mohd. Puat bin Haji Mohd. Ali dan Rektor KUIN Prof Dato' Dr Jamil Osman

Hadir sama, Adun-adun terdiri Zuki Yusuf, Johari Abdullah, Yahya Abdullah, Pegawai Daerah Baling ,para pensyarah KUIN termasuk dari Al Azhar dan sebahagian pelajar KUIN bagi melihat sendiri pembangunan demi untuk keselesaan bersama.

Biarpun dibakar terik mentari kira-kira jam 3.00 petang, ianya sama sekali tidak menghalang Ustaz Azizan dan pasukan pegawai kerajaan melawat lokasi tapak kampus yang masih dalam pembinaan.

Kerja-kerja pembinaan telah mencapai 10 peratus seperti yang dijadualkan dan Kampus ini di jangka mula beroperasi pada Mac tahun 2013.

Terkini, KUIN menawarkan 43 program termasuk bidang-bidang pengajian Islam, Bahasa Arab, Kejuruteraan, Kejururawatan, Multimedia dan yang terbaru ialah bidang perubatan dan pelancongan.

Hasilnya, di samping pembangunan pesat dalam bidang pendidikan, Kuala Ketil bakal muncul sebagai sebuah bandar baharu seperti Bandar Baru Bangi bagi Universiti Kebangsaan Malaysia dan Sintok, bagi Universiti Utara Malaysia.

Sebelum ini keberanian lebih 2,000 penuntut Kolej Universiti Insaniah (KUIN) melakukan tunjuk perasaan di Dewan Kolej berkenaan 11 Januari lalu mendapat pujian daripada Ustaz Azizan.

Katanya demonstrasi penuntut itu sekaligus membuktikan bahawa demokrasi dan kebebasan hak bersuara di negeri ini, sentiasa terpelihara.

Menurut Ustaz Azizan, mereka tidak berpuas hati dengan kemudahan yang disediakan dan Kerajaan Negeri memahami pendirian mereka kerana kampus baru KUIN sedang dibina di Kuala Ketil dan dijangka siap tahun hadapan

Sungguhpun begitu Kerajaan Negeri tetap memberi penekanan agar rakyat negeri ini menguasai ilmu pengetahuan bagi melahirkan insan yang cemerlang dan bertakwa.

Dan untuk itu, Kerajaan sentiasa berusaha menyediakan lebih banyak peluang kepada rakyat negeri ini melanjutkan pelajaran di peringkat tinggi di dalam negeri dan komitmen ditunjukkan melalui kesungguhan kerajaan negeri menyiapkan Kampus KUIN.

Pilihan Raya Kecil Cikgu Normala pilihan terbaik untuk Dun TenangPilihan Raya Kecil Normala pilihan terbaik untuk Dun Tenang

Posted on Monday, January 17 @ 00:51:04 PST by paktam

Oleh Abd Shukur Harun

Untuk pertama kali dalam sejarah PAS Johor, sepanjang ingatan saya seorang tokoh muslimatnya - Normala Sudirman, 38 - didipilih sebagai calon mewakili Pakatan Rakyat untuk bertanding di Dun Tenang, 30 Janua
ri ini.

Bukan mudah untuk seorang wanita melepaskan jawatannya sebagai guru untuk bertugas sepenuh masa di dalam PAS peringkat kawasan, negeri dan nasional dan kemudiannya menjadi calon PAS/Pakatan Rakyat di negeri yang selama ini dianggap kubu kuat Umno/BN.Pemilihan pucuk pimpinan parti terhadap Normala, saya kira, sangat tepat memandangkan kemampuannya mencurahkan sepenuh masa dan tenaga untuk perjuangan sebuah parti seperti PAS.

Pengalamannya sebagai guru selama 12 tahun membuatnya sangat mengertikan kehendak masyarakat, khususnya ibu bapa. Juga kemampuannya berpidato dan menyampaikan dasar perjuangan PAS untuk membela rakyat semua kaum.

Lebih dari segalanya, Normala, atau Cikgu Mala, mempunyai semangat tinggi dan kemampuan untuk berkhidmat kepada rakyat di kawasannya dan parti yang diwakilinya.

Beliau sangat sedar keputusannya untuk melibatkan diri dalam perjuangan PAS/Pakatan Rakyat dan seterusnya menjadi calon dalam pilihan raya kecil Dun Tenang ini adalah keputusan yang mungkin tidak mudah dilakukan oleh sebarang orang, namun Normala telah melakukannya dengan berani dan tabah.

Malah ucapannya di dalam kempen, bertemu pengundi, memacu gerak kerja kempen kelihatannya sangat meyakinkan. Mungkin ramai orang, terutamanya di Johor, terkejut dengan pemilihan dan kesediaannya menerima pencalonan oleh parti, memandangkan demografi politik dan suasana di negeri Johor sedemikian rupa.

Namun jangan salah sangka, Negeri Johor bukan lagi negeri kebal dan kubu kuat Umno/BN. Dua Adun dari PAS dan empat dari DAP sudahpun berada di dalam Dewan Undangan negeri itu. Besar kemungkinan, jika diizinkan Allah s.w.t., Cikgu Mala akan menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri Johor yang keenam dari Pakatan, mana tahu.

Jangan ada pihak yang menyangka hal ini adalah mustahil, kononnya PAS tidak ada tempat di negeri Johor. Andaian seperti ini hanya membayangkan keangkuhan dan kesombongan – sesuatu yang sama sekali tidak dibenarkan di dalam Islam.

Oleh itu PAS dan Pakatan Rakyat perlu membuktikan kemampuannya bekerja, mengatur strategi dengan tepat, menemui sebanyak mungkin pengundi dan sebagainya. Ini adalah pilihan raya kecil bersekala besar, justru ia menarik perhatian semua pihak.

Kita yakin Cikgu Mala akan mendapat sokongan kuat dari pengundi Tenang, kerana beliau adalah calon muda yang berwibawa dan sangat prihatin dengan nasib rakyat di Tenang.

Cikgu Normala, adalah di antara sejumlah pemimpin muda muslimat PAS yang menjadi harapan masa depan parti dan perjuangan Islam. Masa depan politiknya masih terbentang luas, sama ada beliau menang atau kalah nanti. Perjuangan PAS masih sangat memerlukan pengorbanan dan sumbangannya.

Sementara itu dalam ucapan di malam perisytiharan calon PAS itu, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyatakan bahawa Pakatan Rakyat menerima hakikat bahawa pilihan raya sering kali berlangsung dalam
suasana yang tidak adil, dengan Umno BN mendapat segala kelebihan untuk berkempen.

"Bukan senang nak menang kerana kita menghadapi pilihan raya dalam lapangan yang tidak sama rata. BN akan guna media mereka, stesen televisyen, radio untuk berkempen seluas-luasnya,” katanya.

Beliau menambah, bahawa Pakatan Rakyat sedar, pilihan raya yang berbeza dengan amalan demokrasi moden dan pilihan raya yang tidak adil. “Kita diberi peluang yang terhad, ceramah yang terhad dan penerangan yang terhad," katanya.

Namun Presiden PAS itu meminta petugas parti tidak cepat berputus asa kerana Pakatan Rakyat sudah beberapa kali menang dalam siri pilihan raya kecil sebelum ini.

"Jangan risau kerana kita telah buktikan kita boleh menang dalam beberapa pilihan raya kecil sebelum ini dan kita percaya kita boleh lakukan kali ini," katanya.

Semakin hampir hari penamaan calon dan hari mengundi, suasana di Labis semakin rancak. Para pemimpin dan penggerak parti kebanyakannya sudah berada di Tenang untuk membantu kempen calon PAS, Cikgu Mala agar memenangi Dun ini.

Mereka akan berada di sana silih berganti, dengan belanja sendiri, makan minum sendiri, kenderaan sendiri dan mencari tenmpat tidur sendiri. Semuanya ini adalah manifestasi sebuah perjuangan untuk mempertahankan Islam dan rakyat.

Cikgu Normala akan berada di tengah gegak gempita kempen ini dan kita yakin beliau kenal ramai dengan rakyat pelbagai kaum di kawasan itu, justru kiranya ini memberikan peluang yang baik kepada beliau untuk mendapat sokongan.

Normala akan bertemu dengan para pengundi di tiga kawasan Felda di Tenang, yang kononnya selama ini menjadi kubu kuat Umno/ BN. Tanggapan ini biasalah, tetapi tidak mustahil pengundi Felda, khususnya generasi baru akan mengundi Normala.

Beliau juga akan menemui sebanyak-banyaknya pengundi kaum Cina dan India dan diharapkan pengundi ini akan memilih calon Pakatan Rakyat ini disebabkan pengundi bandar biasanya melihat faktor isu dan seumpamanya.

Walau apapun keputusannya nanti, Cikgu Normala telah tampil sebagai tokoh muslimat dan pemimpin masa depan PAS dan sudah tentu beliau akan meneruskan perjuangannya.