Tuesday, December 16, 2008

PROGRAM MAHLIGAI SEJAHTERA UNTUK PENGANTIN BARU


Tuesday, December 16, 2008

Oleh: AMELIA HASHIM
ALOR SETAR, 15 Disember: Kerajaan Negeri Kedah menerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga akan menganjurkan Program Mahligai Sejahtera pada 20 Disember ini di kediaman rasmi Menteri Besar, Sri Mentaloon. Program ini merupakan majlis perkahwinan beramai-ramai yang bertujuan membantu pasangan yang kurang kemampuan untuk mengadakan majlis kahwin.
Menurut Pengerusi Jawatankuasa ini YB Ustazah Ashah Ghazali, kewangan adalah masalah penting yang menangguhkan pernikahan pasangan yang bercadanmg untuk mendirikan rumahtangga. Pada hal pernikahan yang dianjurkan oleh agama mampu menyelesaikan banyak masalah sosial yang melanda remaja hari ini.
Justru itu program ini diharap dapat membantu pasangan pengantin yang tidak mampu mengadakan majlis kenduri kahwin. Ini kerana majlis perkahwinan adalah satu hari yang sangat bersejarah bagi semua pasangan pengantin yang sepatutnya diraikan oleh semua kaum keluarga dan sahabat handai.
"Pada program ini seramai 19 pasangan pengantin baru akan diraikan dengan majlis kenduri yang akan dihadiri oleh seluruh keluarga pengantin," kata YB Ustazah Ashah.
Ujarnya lagi, pengantin-pengantin ini dipilih dari semua Dewan Undangan Negeri (DUN) dengan syarat pengantin lelakinya berpendapatan kurang daripada RM1000. Manakala akad nikah atau pendaftaran perkahwinan bagi pasangan pengantin bukan beragama Islam berkenaan selewat-lewatnya dua minggu sebelum majlis ini diadakan.
Antara tetamu selain kaum keluarga pasangan pengantin ialah Menteri Besar Kedah YAB Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, Ahli-Ahli Exco Kerajaan serta ketua-ketua jabatan. Jamuan makan diadakan mulai jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang.
Seperti majlis perkahwinan yang biasa, diadakan juga acara makan beradab persembahan kebudayaan seperti silat dan marhaban.