Thursday, November 6, 2008

Ucapan MB Kedah

Sambungan Di Langkawi
Bersama Rombongan MB Ke LangkawiMeraikan Rumah Terbuka OKU Padang SeraiBersama Masyarakat India Menyampaikan Sumbangan Deepavali

Satu Majlis Penyampaian Sumbangan Hari Deepavali kepada masyarakat India di DUN Merbau Pulas di adakan di Sungai Kob baru-baru ini.
Walaupun sibuk dengan tugas rasmi beliau sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri tidak menghalang
beliau turun padang bersama rakyat tidak mengira bangsa dan keturunan.
Apatah lagi bila menjelang hari perayaan mahupun Hari Raya Aidil Fitri atau hari Perayaan Deepavali.
Tidak hairanlah beliau begitu di senangi semua lapisan rakyat terutama pengundi-pengundi beliau pada pilihanraya yang lalu. Buktin
ya setiap kali kehadiran beliau bersama rakyat sambutan yang di
berikan begitu meriah bukan dikalangan masyarakat melayu sahaja malahan di semua peringkat.


Wednesday, November 5, 2008

Penyampaian Surat Perlantikan Ketua Kampung Dun Merbau Pulasrjwarta@yahoo.com

Padang Serai : Seramai 72 orang Ketua Kampung dalam Dewan Undangan Negeri Merbau Pulas telah menerima surat pelantikan Ketua Kampung yang berkuatkuasa pada 1 november , masing-masing bertempat di Dewan Orang Ramai Kampung Baru Padang Serai.

YB Ustazah Siti Ashah Haji Ghazali yang menyampaikan surat perlantikan tersebut menginggatkan tugas dan peranan mereka sebagai mata telinga kepada Kerajaan dalam memastikan agenda kerajaan negeri terlaksana dan di selesaikan sebaik mungkin.

“ bagi melincinkan lagi urusan pentadbiran Ketua Kampung satu jawatankuasa (MKK) hendaklah di bentuk agar perlaksanaan setiap aktiviti dapat berjalan dengan lebih baik dan tersusun “.ujarnya.

Majlis turut di hadiri oleh Ahli Majlis Daerah Kulim , Penghulu-penghulu Mukim dan Pegawai Khas Adun Merbau Pulas. Tuan Haji Mahmud Haji Saad.

Kem Bina Sahsiah 08 Siri Ke 5

Tuesday, October 28, 2008

FAEDAH KURSUS
MENGENALI DIRI :Bertangungjawab kepada ibubapa. masyarakat dan agama atas kesedaran diri sendiri untuk memenuhi kecemerlangan masa depan.KESEMPURNAAN IBADAT: Dapat menjalankan amal ibadat yang wajib ke atas diri dengan lebih baik serta mengamalkannya dalam kehidupan seharian.AKHLAK DALAM ISLAM: Bakal menjadi anak yang soleh/solehah dan scorang remaja yang berkeperibadian mulia dan terpuji.PENGLIBATAN DALAM KUMPULANBakal diajar pelbagai kemahiran seperti kemahiran dalam perkhemahan yang mengajar erti bertanggunjawab sesama rakan.HUBUNGAN DALAM MASYARAKAT: Akan menjadi anak yang bertanggungjawab kepada masyarakat melalui aktiviti gotong royong dan bersama dalam program kemasyarakatan.MUHASABAII DIRi: Dinilai untuk mengeluarkan para peserta sebagai seorang remaja yang bersedia untuk berada dalam masyarakat sebagai contoh dan teladan kepada masyarakat.
Posted by Kem Bina Sahsiah at 11:55 PM 0 comments

ALATAN YANG PERDU DIBAWA
Pakaian harian, pakaian kuliah, pakaian riadhah, pakaian aktiviti perkemahan, pakaian sembahyang, bantal, selimut, cadar, barang-barang kemasan diri, alatan tulis, buku nota dan lain-lain keperluan peribadi.PERHATIAN: Setiap peserta diwajibkan berpakaian menutup aurat di dalam semua aktiviti
Posted by Kem Bina Sahsiah at 11:49 PM 0 comments

KBS
Kem Bina Sahsiah (KBS) tclah mula dilaksanakan pada tahun 2004 lagi. KBS adalah hasil ilham oleh YAB Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak (Menteri Besar Kedah) dan dilaksanakan di Kompleks Pendidikan Muassasah Darul Ulum. Tahun ini merupakan anjuran kali ke-5.Sambutan yang diberikan oleh para waris di seluruh Malaysia begitu menggalakkan. Peserta-eserta adalah terdiri daripada remaja lelaki dan perempuan yang berumur 15-19 tahun, datang dari pelbagai latar belakang keluarga. KBS dijalankan.selama 21 hari yang merangkumi tiga fasa. Ianya banyak menerapkan nilai nilai ukhawah, keinsafan, kasih sayang ibu bapa dan pelbagai lagi.
Posted by Kem Bina Sahsiah at 8:47 AM 0 comments

Nota Penting
Pendaftaran peserta bermula 9.00 pagi hingga 2.00 petang pada 16 November 2008. Manakala majlis penutup dan penyampaian sijil akan diadakan pada 6 Disember 2008, jam 2.30 petang. Semua waris diwajibkan hadir pada majlis penutup.
Posted by Kem Bina Sahsiah at 8:40 AM 0 comments

Borang Pendaftaran


REMAJA DISERU SERTAI KEM BINA SAHSIAH


Dipetik dari wartadarulaman.blogspot.com
Oleh : WADIASOFFI JAAFAR
ALOR STAR, 20 Oktober: Pusat Pendidikan Muassasah Darul Ulum dengan kerja sama Unit Pembangunan Insan Kerajaan Negeri Kedah akan menganjurkan Kem Bina Sahsiah ’08 Siri ke-5 yang akan diadakan di Kompleks Pendidikan Muassasah Darul Ulum, Kilometer 24, Jalan Kuala Nerang, Pokok Sena, di sini selama 21 hari mulai 16 November 2008 hingga 6 Disember 2008.
Pengarah Kem Bina Sahsiah, Ustaz Musoddak Haji Ahmad berkata, Kem Bina Sahsiah telah mula dilaksanakan pada tahun 2004 hasil ilham Menteri Besar, YAB Dato’ Seri Azizan Abdul Razak.
“Sambutan yang diberikan oleh ibu bapa di seluruh negara begitu menggalakkan di mana peserta-peserta adalah terdiri daripada remaja lelaki dan perempuan yang berumur antara 15 hingga 18 tahun yang datang dari pelbagai latar belakang keluarga,” jelasnya.
Menurutnya, Kem Bina Sahsiah yang dijalankan selama 21 hari itu merangkumi tiga fasa di mana ianya banyak menerapkan nilai-nilai ukhuwah, keinsafan, kasih sayang ibu bapa dan pelbagai lagi.
Ujarnya, objektif utama program itu diadakan adalah untuk menampilkan generasi remaja yang diimpikan oleh setiap lapisan masyarakat, membina sahsiah berlandaskan iman dan takwa, menyediakan peluang pembelajaran secara intensif dalam jangka masa singkat serta melaksanakan pentarbiyahan secara terus dan berkesan.
“Faedah yang bakal diperolehi dalam kursus itu ialah mengenal diri, kesempurnaan ibadat, akhlak dalam Islam, penglibatan dalam kumpulan, hubungan dalam masyarakat dan muhasabah diri,” katanya.
Jelasnya, sepanjang program itu, setiap peserta dibekalkan dengan nota-nota kursus, baju T dan beg kursus, makan dan minum, penginapan, keperluan perkhemahan, pemeriksaan kesihatan dan sijil penyertaan.
“Alatan yang perlu dibawa ialah pakaian harian, pakaian kuliah, pakaian riadah, pakaian aktiviti perkhemahan, pakaian sembahyang, bantal, selimut, cadar, barang-barang kemasan diri, alatan tulis, buku nota dan lain-lain keperluan peribadi,” ujarnya.
Tambahnya, bayaran yuran yang dikenakan kepada setiap peserta ialah sebanyak RM150 dan setiap peserta diwajibkan berpakaian menutup aurat di dalam semua aktiviti.
Sebarang pertanyaan dan pendaftaran, sila hubungi Ustaz Musoddak Haji Ahmad di talian 012-4827563 atau Ustaz Mohd. Nizam Noh (019-5586401), Ustaz Nor Puadi (012-6441420 / 013-5931233), Ustaz Salim Mahmud (013-5814585), Encik Rashidi Abd. Razak (012-4365699) dan Encik Zikri Zakaria (013-4249382).
Posted by Kem Bina Sahsiah at 12:10 AM 0 comments
Subscribe to: Posts (Atom)
YURAN PENDAFTARAN
Bayaran yuran yang dikenakan kepada setiap peserta adalah RM150 (seratus lima puluh sahaja)

OBJEKTIF KBS
1) Membina sahsiah berlandaskan iman dan taqwa.2) Menjana fikrah yang mampu merungkai delima masyarakat3) Menampilkan generasi remaja yang diimpikan oleh setiap lapisan masyarakat.4) Menyediakan peluang pembelajaran secara intensif dalam masa singkat. 5) Melaksanakan pentarbiyahan secara terus dan berkesan

SEKRETARIAT KEM BINA SAHSIAH
Alamat: Pejabat Muassasah Darul Mum,Kompleks Muassasah Darul Ulum,Km. 23, Jalan Kuala Nerang, 05400 Pokok Sena,Kedah Darul Aman. Tel/Fax : 04-782 4252/ Faks : 04 7824070TALIAN HOTLINE KBS/ : 019 5701120 (EN. ZIKRI)Atau Talian Terus:Ust. Salim: 013-5814585 Ust. Mohd Nizam: 019-5586401En. Rashidi: 012-4365699 Ustazah Nor Puadi: 012-6441420 / 013-5931233atau e-mail :kembinasahsiah@gmail.comdppnkedah@yahoo.com

TEMPOH & TEMPAT PROGRAM
Tempoh program KBS dilaksanakan selama 21 hari iaitu mulai 16 November 2008 hingga 6 Disember 2008. KBS akin diadakan di Kompleks Pendidikan Muassasah DaruI Ulum. Sepanjang Program ini peserta dibekalkan antaranya:a) Makan dan minumb) Nota kursusc) Baju 'T' dan beg kursusd) Penginapane) Keperluan perkhemahanf) Pemeriksaan kesihatan,g) Sijil penyertaan.

Tuesday, November 4, 2008

KETAQWAAN MEMBAWA KEJAYAAN

Ketaqwaan Membawa Kejayaan

Oleh: SITI ZALEHA ABDUL RAHIM
ALOR STAR – Kepimpinan berlandaskan ajaran Islam menjamin kesejahteraan dan kejayaan di dunia dan akhirat kepada pemimpin tersebut yang turut dirasai seluruh rakyat.
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Kebajikan, YB Ustazah Hajjah Siti Aishah Haji Ghazali berkata demikian kepada para tetamu di Majlis Ihtifal 2008 Sekolah Rendah dan Tadika An-Najaah. Majlis yang meraikan pelajar-pelajar Sekolah Rendah An-Najaah itu diadakan di Dewan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, Kolej Universiti Insaniah di sini baru-baru ini.
Bersesuaian dengan moto An-Najaah 'Ketaqwaan Membawa Kejayaan', sekolah ini dapat melahirkan generasi muda yang berjaya di dunia, di samping bertaqwa kepada Allah sebagai pedoman hidup dunia dan akhirat.
"Pihak kerajaan mengalu-alukan kelahiran sekolah begini kerana sekolah inilah yang akan melahirkan pemimpin yang bertanggung jawab terhadap Islam," jelas beliau.
An-Najaah diasaskan oleh Ustaz Syed Ali Al-Mortadha bersama Puan Sharifah Faegah pada 3 Mac 1996 di Jalan Telok Wanjah, Alor Star, dan kini mempunyai dua cawangan di Kedah, satu di Perlis dan Selangor.
Majlis Ihtifal An-Najaah dimulakan dengan bacaan Ayatul Kursi, Surah Yaasin dan Asmaul Husna oleh semua murid tadika, diikuti bacaan Surah Ar-Rahman, salawat dan doa oleh murid sekolah rendah An-Najaah. Yang lebih menarik lagi, pelajar sekolah tersebut menjadi pengerusi majlis yang diterjemahkan kepada tiga bahasa, Melayu, Inggeris dan Arab.
Ini menunjukkan kanak-kanak berumur tujuh tahun mampu menghafal ayat-ayat suci Al-Quran, sedangkan orang dewasa pun belum tentu dapat menghafalnya.
"Saya ucapkan tahniah kepada ibu bapa yang telah menghabiskan harta kepada anak-anak mereka untuk berjaya di dunia dan akhirat," ujar beliau kepada para ibu bapa yang hadir.
Turut hadir pada majlis tersebut adalah Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Badan Bukan Kerajaan (NGO), Penerangan dan Pembangunan Insan, YB Dr Ismail Salleh, Penasihat An-Najaah, Ustaz Syed Ali Al-Mortadha dan Pengetua An-Najaah, Puan Sharifah Faegah.