Thursday, September 11, 2008

Sunday, September 7, 2008

KAKITANGAN AWAM KEDAH DAPAT BONUS SEBULAN GAJI

Oleh : AMELIA HASHIM

ALOR STAR, 3 September: Kakitangan awam negeri Kedah mampu tersenyum apabila kerajaan mengumumkan peruntukan sebanyak lebih RM8 juta sebagai bonus untuk mereka. Seramai 9,539 kakitangan kerajaan negeri Kedah dan agensi di bawahnya bakal menikmati bonus bulan ini.
Menteri Besar Kedah YAB Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak memberitahu media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di sini. Tambahnya lagi, pembayaran bonus sebulan gaji dengan kadar minimum RM1,000 itu akan dibayar kepada 143 Pegawai Tadbir Negeri (PTN), 203 kakitangan Kumpulan Pengurusan dan 5,524 kakitangan Kumpulan Sokongan.
Selain pemberian bonus ini turut melibatkan kakitangan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) iaitu seramai 2,816 orang serta 853 orang kakitangan berkanun.
Sehubungan itu, YAB Dato' Seri Azizan juga memberitahu, Kerajaan Negeri telah memperuntukan sebanyak RM11 juta setiap bulan untuk pembayaran gaji dan elaun kakitangan di seluruh negeri Kedah.
Menyentuh mengenai tanggungan bebanan kerajaan yang lain termausuklah hutangnya dengan Kerajaan Pusat beliau berkata, Kerajaan Negeri telah meyediakan pelan dan jadual pembayaran setiap tahun.
"Kita ada duit dan mampu membayar hutang yang dibuat oleh kerajaan yang memerintah Kedah dahulu. Tahun ini kita akan bayar hutang kita," katanya.
Posted by Warta Darul Aman Daily at 12:03 PM


Thursday, September 11, 2008

Hotel Seri Malaysia rai anak yatim
Oleh Ramli Jaafar
Alor Star - Seramai 28 orang anak-anak yatim dan miskin Daerah PadangTerap diraikan dalam satu majlis jamuan berbuka puasa bertempat di Hotel Seri Malaysia baru-baru ini.
Ketika berucap didalam majlis tersebut YB Ustazah Siti Ashah HajiGhazali berkata "Program yang begini hebat hendaklah diteruskan dan ramadan adalah bulan kebajikan dan diantara amalan baik ialah banyakan bersedekah dan berlumba-lumba melakukan kebaikan.dalam mencari kerezaan Allah."
Beliau juga berharap kepada warga Kedah, badan-badan bukankerajaan(NGO) badan-badan korporat, serta orang perseorangan yang mampu supaya memberi bantuan dan meraikan anak-anak yatim dan orang-orang yang kurang bernasib baik ini. kerana mereka juga perlu diberikan perhatian yang sewajarnya, apatah lagi didalam bulan yang pernuh keberkatan ini.
Sementara itu warta, sempat menemui Encik Abdul Wahab Md Osman,Pengurus Besar Hotel Seri Malaysia Alor Star. Beliau menjelaskan proram seumpama ini bukanlah pertama kali diadakan oleh Hotel Seri Malaysia tetapi ini adalah program yang ke 14 diadakan bagi meraikan anak-anak yatim dan yang kurang bernasib baik.
"Saya mengucapkan terima kasih diatas kesudian hadir dua orang exco bagi pihak kerajaan Negeri Kedah dalam meraikan majlis ini dan berharap ianya merupakan satu rahmat bagi perniagaan saya," ujarbeliau.
Majlis anjuran bersama Exco Pembangunan Keluarga & Wanita danKebajikan Masyarakat Negeri Kedah, YB Ustazah Hajjah Siti Ashah HajiGhazali dan Hotel Seri Malaysia ini turut dihadiri oleh Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah, YB Dr Ismail Salleh.